BBC: Un miliard de oameni s-ar putea îmbolnăvi de COVID-19

BBC: Un miliard de oameni s-ar putea îmbolnăvi de COVID-19

Până la un miliard de oameni s-ar putea infecta cu noul coronavirus la nivel global, avertizează organizația International Rescue Committee (IRC), citată de  BBC . Aceasta, dacă țările vulnerabile nu primesc rapid ajutor financiar și umanitar.

Este vorba despre „țări fragile” și afectate de conflicte, precum Afganistan și Siria, care au nevoie de „finanțare urgentă” pentru a nu deveni focare majore de COVID-19.

„Rămâne un mic interval de timp pentru a veni cu un răspuns adecvat”, a avertizat organizația.

Până în prezent au fost confirmate peste 3 milioane de cazuri de COVID-19 la nivel mondial și peste 200.000 de decese, potrivit datelor Universității Johns Hopkins din SUA.

Raportul IRC, care se bazează pe modele și date de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Imperial College London, a estimat că ar putea exista între 500 milioane și un miliard de infectări la nivel global. Mai mult, ar putea fi înregistrate peste 3 milioane de morți în țări afectate de conflicte și cu situații instabile.

„Aceste cifre ar trebui să servească drept avertisment”, a spus șeful IRC, David Miliband.

„Amploarea deplină și devastatoare a acestei pandemii nu a fost încă resimțită în țările cele mai fragile și sfâșiate de război. Cheia este acum ca donatorii să pună urgent la dispoziție finanțări flexibile. Guvernele trebuie să lucreze împreună pentru a elimina orice impediment pentru asistența umanitară”, a adăugat el.

Grupul din SUA, care monitorizează crizele umanitare din întreaga lume, arată că factori precum dimensiunea locuinței, densitatea populației, sistemul medical și conflictele preexistente ar putea crește riscurile de apariție a unor focare majore de coronavirus.

Multe țări considerate instabile au rate de infectare și număr de decese oficiale scăzute, dar se crede că numărul real este mult mai mare.

Caroline Seguin, care gestionează programe în Yemen pentru organizația Medici fără frontiere (MSF), a declarat că organizația crede că sunt deja în această țară morți de COVID 19, dar nu în spitale.

„Suntem convinși că există o transmisie comunitară, dar capacitatea de testare este foarte, foarte mică”, a spus ea.

Seguin a adăugat că Yemenul, care a fost menționat în raportul IRC ca deosebit de vulnerabil la coronavirus, a declarat că țara a fost deja slăbită de focarele recente de holeră și rujeolă.

„Sistemul de sănătate se prăbușește și Ministerul Sănătății în mod clar nu este capabil să facă față acestei boli”, a spus ea.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Urmează „îngroparea” definitivă a lui Băsescu?

2 VIDEO Priviți, primele imagini cu „dihăniile” americane HIMARS în acțiune în Ucraina!

3 Nu, nu este un desen de bășcălie! Armata belarusă desfășoară în zonele de frontieră tancuri false din lemn!

4 Cum a eliminat o capră din Ucraina 40 de soldați ruși

5 ULTIMA ORĂ Disensiuni la vârful Ucrainei? / Zelenski vrea să-l demită pe șeful serviciului de spionaj, Ivan Bakanov, cu care este prieten din copilărie