BEC a adoptat o decizie care conține și precizări privind pragul electoral

Biroul Electoral Central a adoptat, în ședința de joi, o decizie privind aplicarea unor dispoziții din legea pentru alegerea senatorilor și deputaților, în vederea pregătirii scrutinului parlamentar din 11 decembrie.

Potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, BEC stabilește, după încheierea procesului de votare și primirea proceselor-verbale, formațiunile care îndeplinesc pragul electoral, separat pentru Senat și Camera Deputaților. Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară, și anume 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale pentru toți competitorii electorali.

Conform BEC, prin sintagma "20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale pentru toți competitorii electorali" se înțelege că pentru a îndeplini condiția de prag electoral un competitor trebuie să obțină câte 20% din voturile valabil exprimate în fiecare din cele patru circumscripții electorale.

De asemenea, condiția de prag electoral se consideră îndeplinită dacă pentru o singură Cameră a Parlamentului competitorul electoral a obținut 5% din voturile valabil exprimate la nivel național. În acest caz respectivul competitor va primi mandate doar în acea Cameră a Parlamentului, precizează BEC.

Aceste prevederi nu se aplică organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care au depus candidaturi la nivel național.

Totodată, BEC amintește că numărul de mandate — de senatori și de deputați în fiecare circumscripție electorală — prevăzut de lege nu poate fi depășit.

BEC mai aduce unele precizări în privința repartizării numărului de mandate în circumscripțiile electorale, în anumite situații, precum și în situația decesului unui candidat.

În ședința de joi BEC a adoptat și o Decizie de respingere a contestațiilor formulate de Partidul Social Democrat, organizația județeană Bacău și de Alianța Democraților și Liberalilor, organizația județeană Bacău, împotriva deciziei nr. 24/14.11.2016 a Biroului Electoral de Circumscripție nr. 4 Bacău.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Președintele a promulgat legea prin care alocațiile copiilor vor crește anual cu rata inflației!

2 Acesta este documentul trimis de Dăncilă pe furiș la Bruxelles pe 13 august 2018! Susținea teoria lui Dragnea …

3 Mesajul lui Sebastian Lăzăroiu pentru cei care cer dezbatere cu Dăncilă: Rușine!

4 Hopa, lui Caramitru i-a revenit mintea la cap! Credem că a scris cea mai bună analiză făcută până acum

5 Excepțional text scris de Marian Godină despre „dezbaterea” cu Dăncilă! Cei care strigă isteric „vrem confrunt…

recomandări

Te ia DNA: Neculai Ontanu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta