Belarus: Aleksandr Lukaşenko înlocuieşte şefii Serviciului de informaţii şi Consiliului de securitate

Belarus: Aleksandr Lukaşenko înlocuieşte şefii Serviciului de informaţii şi Consiliului de securitate

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a numit joi noi şefi ai Serviciului de informaţii, ai Consiliului de securitate şi ai Comitetului de stat pentru control, pe fondul protestelor masive împotriva sa declanşate după alegerile prezidenţiale din 9 august, transmite Reuters, citând agenţia oficială de presă BelTA.

De peste trei săptămâni în Belarus au loc proteste cotidiene. Lukaşenko susţine că a câştigat cu un rezultat covârşitor scrutinul prezidenţial din 9 august, dar opoziţia este convinsă că votul a fost fraudat masiv pentru ca liderul de la Minsk, aflat la putere deja de 26 de ani, să obţină încă un mandat, al şaselea.

Refugiată în Lituania, reprezentanta opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, care s-a plasat pe poziţia secundă conform rezultatelor oficiale ale scrutinului, intenţionează să facă lobby pentru a obţine sprijin din partea ONU şi a Consiliului Europei, în vederea unei tranziţii paşnice a puterii în Belarus.

Potrivit reprezentanţilor săi, Tihanovskaia se va adresa vineri membrilor Consiliului de Securitate al ONU, iar în 8 septembrie Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Recent, reprezentanţi ai societăţii civile belaruse au creat un consiliu de coordonare, pentru a sprijini tranziţia de putere. Acest consiliu cere demisia lui Lukaşenko, eliberarea tuturor deţinuţilor politici şi organizarea unor alegeri libere şi corecte în Belarus. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...