Belarus: Un nou marş de protest este prevăzut pentru duminică, la o zi după arestarea brutală a sute de manifestanţi

Belarus: Un nou marş de protest este prevăzut pentru duminică, la o zi după arestarea brutală a sute de manifestanţi

Un nou marş de protest este prevăzut să aibă loc duminică în centrul capitalei belaruse, sub stricta supraveghere a poliţiei, la o zi după arestarea brutală a sute de manifestanţi, informează AFP şi dpa.

După realegerea contestată a lui Aleksandr Lukaşenko, pe 9 august, manifestaţii de o amploare istorică au loc în fiecare duminică, pentru a cerea plecarea preşedintelui Lukaşenko, la putere de 26 de ani.

Manifestaţia de duminică trebuie să înceapă la 14:00 ora Minskului (11:00 GMT), însă apeluri de a protesta şi în alte oraşe belaruse au fost de asemenea difuzate pe reţelele sociale.

Duminică dimineaţa, mass-media de opoziţie au publicat imagini cu convoaie militare care circulau prin centrul capitalei belaruse.

Cu o zi înainte, poliţia a dispersat aici în mod brutal o manifestaţie a femeilor. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Interne belarus, Olga Cemodanova, 415 de persoane au fost arestate la Minsk şi 15 în alte oraşe ale ţării, pentru participare la "manifestaţii neautorizate". În total, 385 dintre acestea au fost deja eliberate, potrivit aceleiaşi surse, care a ameninţat cu urmăriri penale pentru participanţii la alte reuniuni de acest tip.

Numărul de persoane arestate sâmbătă a fost mult mai mare decât în timpul unei manifestaţii similare din săptămâna precedentă, Consiliul de Coordonare al opoziţiei atenţionând împotriva "unei noi faze în escaladarea violenţelor împotriva manifestanţilor paşnici".

În faţa presiunilor poliţiei, un canal al opoziţiei foarte urmărit de pe Telegram a publicat o listă cu peste 1.000 de persoane prezentate drept angajaţi ai poliţiei belaruse.

În timpul acţiunilor de protest, manifestanţi încearcă în mod regulat să ridice măştile sau cagulele poliţiştilor care nu poartă insigne sau ecusoane cu identitatea lor.

Refugiată în Lituania, lidera opoziţiei belause Svetlana Tihanovskaia, ce revendică victoria sa în alegerile din 9 august, a afirmat sâmbătă că "belaruşii sunt gata să-i scoată din anonimat pe cei care ascultă de ordine criminale". Trebuie să vă uitaţi în ochii poporului vostru, cel pe care trebuie să-l apăraţi", a spus ea adresându-se forţelor de ordine.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria