Belgia: Reactorul 2 al centralei nucleare de la Tihange s-a oprit automat vineri după un incident

Belgia: Reactorul 2 al centralei nucleare de la Tihange s-a oprit automat vineri după un incident

Reactorul numărul 2 al centralei nucleare de la Tihange s-a oprit automat vineri, în jurul orei 15.30, în urma unui incident a cărui cauză este necunoscută pentru moment, relatează rtbf.be.

Echipele centralei încearcă în prezent să stabilească cauzele acestei opriri automate a centralei, a explicat purtătoarea de cuvânt a operatorului nuclear, Anne-Sophie Hugé.

'Mecanismul de securitate face parte din concepția centralei', potrivit sursei citate. Aceasta se oprește automat atunci când este detectată o anomalie.

Deputații olandezi au adoptat marți un text prin care au solicitat guvernului lor să ceară Belgiei să oprească două dintre reactoarele sale nucleare, Doel 3 și Tihange 2, a căror siguranță stârnește controverse.

"Textul a fost adoptat cu 78 voturi pentru și 72 împotrivă', a declarat un purtător de cuvânt al camerei inferioare a Parlamentului, Nancy Podt-van Ulden. Moțiunea a fost depusă de laburiștii PvdA și socialiștii SP.

'Dat fiind faptul că reactoarele belgiene Tihange și Doel, aflate în apropierea Olandei, sunt adesea oprite din cauza problemelor de securitate', deputații cer 'guvernului olandez să se asocieze cu Germania și Luxemburg și să roage guvernul belgian să închidă Tihange și Doel', se arată în text.

Siguranța centralelor belgiene a provocat numeroase controverse în ultimii ani în Belgia și în țările vecine. Germania și Luxemburg au cerut în luna aprilie oprirea provizorie a reactoarelor Doel 3 și Tihange 2, ale căror cuve prezintă mii de microfisuri, în așteptarea unor teste suplimentare.

Belgia, prin intermediul Agenției pentru Control Nuclear (AFCN), a replicat că centralele sale îndeplinesc "cele mai severe condiții de siguranță' și nu există 'niciun motiv' să se conformeze cererilor venite din partea Germaniei și Luxemburgului.

Ministrul olandez al infrastructurii și mediului, Melanie Schultz van Haegen, care a vizitat în luna ianuarie centrala Doel, a afirmat la acea vreme că țara sa are 'îngrijorări' serioase cu privire la parcul nuclear belgian.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...