Beneficiile nebănuite ale turmericului: întărește sistemul imunitar și îmbunătățește sănătatea mintală

Beneficiile nebănuite ale turmericului: întărește sistemul imunitar și îmbunătățește sănătatea mintală

În ultimii ani, popularitatea turmericului a crescut vertiginos, grație beneficiilor pe care le are asupra sănătății. Pe lângă faptul că dă o aromă aparte preparatelor, acest condiment este bogat în mangan, fier, potasiu și vitamina C, relatează Real Simple.

Turmericul este o sursă excelentă de micronutrienți. Foto: shutterstock (Arhivă)

Din punct de vedere istoric, turmericul a fost folosit în sistemele medicale tradiționale indiene, pe post de condiment și colorant alimentar", explică dieteticianul Amy Davis.

Cu toate acestea, la capitolul beneficii pentru sănătate, nu vei găsi în acest condiment cantități semnificative de macronutrienți precum carbohidrați, proteine sau grăsimi. Mai degrabă, turmericul este o sursă excelentă de micronutrienți, cum ar fi vitamine, minerale și compuși vegetali, de aici provenind majoritatea beneficiilor sale pentru sănătate.

Turmericul conține și „compuși numiți curcuminoizi - curcumina fiind cel mai proeminent și cel mai bine documentat. Acești compuși aparțin unei clase de polifenoli și s-a demonstrat că au efecte antioxidante și antiinflamatorii”, spune Davis.

De fapt, c urcumina este în mare parte responsabilă pentru multe dintre beneficiile cu care se mândrește turmericul.

Cele mai importante opt beneficii pentru sănătate ale turmericului

Întărește sistemul imunitar

Fiind o sursă bogată de vitamina C și de compuși vegetali (cunoscuți și sub numele de polifenoli) precum curcumina, efectele antioxidante și antiinflamatorii ale turmericului întăresc sistemul imunitar. Acest lucru se datorează în parte faptului că antioxidanții caută și elimină radicalii liberi, care se află la baza multor boli cronice și acute. De fapt, un articol din 2019 al Nutrients a arătat inclusiv că curcumina este eficientă împotriva cancerului.

Sănătatea inimii

Conform cercetărilor, curcumina protejează atât împotriva aterosclerozei - acumularea de plăci pe artere și vene care pot duce la apariția bolilor de inimă - cât și împotriva riscului general de boli de inimă. Acest condiment poate ajuta, de asemenea, la gestionarea nivelului ridicat de colesterol, care poate contribui și mai mult la ateroscleroză.

Sănătatea metabolică

Pentru cei care suferă de tulburări metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2 (sau pentru cei care caută să le prevină), turmericul este, de asemenea, un ingredient excelent. Asta datorită faptului că acest condiment s-a dovedit că ajută la reglarea glicemiei și a răspunsului inflamator, ajutând la tratarea sau prevenirea acestor afecțiuni.

Îmbunătățește sănătatea mintală

Acest beneficiu se datorează, în parte, capacității curcuminei de a crește nivelul factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF). BDNF joacă un rol important în ceea ce privește comportamentul, învățarea, cogniția și memoria, ceea ce reprezintă o veste bună pentru tulburările de dispoziție precum anxietatea și depresia. De fapt, mai multe studii au arătat că acest compus este eficient în tratarea ambelor afecțiuni.

Sănătatea creierului

Turmericul poate ajuta, de asemenea, la prevenirea tulburărilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și demența. Capacitatea curcuminei de a crește nivelul BDNF are cu siguranță un rol în acest beneficiu, dar există, de asemenea, o mulțime de cercetări care susțin aceste afirmații. Un studiu din 2018 a arătat că administrarea zilnică de curcumină este legată de îmbunătățirea memoriei, a atenției și a stării de spirit la adulții în vârstă, datorită scăderii acumulării de amiloid în creier.

Îmbunătățește sănătatea articulațiilor

Proprietatea antiinflamatoare a turmericului este benefică și pentru sănătatea articulațiilor - în special pentru cei care se confruntă cu probleme precum artrita. Un studiu din 2021 a arătat că suplimentele pe bază de turmeric sunt aproape la fel de eficiente ca și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru persoanele cu osteoartrită.

Îmbătrânire blândă

Proprietățile antioxidante ale curcuminei sunt, de asemenea, eficiente împotriva semnelor de îmbătrânire, cum ar fi liniile fine, ridurile și petele maronii.

Îmbunătățește sănătatea intestinală

Acest lucru se datorează influenței sale pozitive asupra microbiomului intestinal, ajutând la reglarea și susținerea sănătății acestui sistem important.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro