Beneficiile plânsului. Ce substanțe-minune se eliberează în organism, de ce nu e bine să ne abținem

Beneficiile plânsului. Ce substanțe-minune se eliberează în organism, de ce nu e bine să ne abținem

Cercetătorii au descoperit că plânsul poate aduce beneficii atât corpului, cât și minții tale, iar aceste beneficii încep la naștere, odată cu primul plâns al bebelușului. Așa că dacă simți nevoia, este chiar indicat să plângi pentru a te elibera de stres.

Plânsul este benefic pentru organism FOTO Adevărul

Oamenii de știință de la Universitatea Tilburg au pus plânsul sub microscop și au ajuns la concluzia că, în medie, femeile americane plâng de 3,5 ori pe lună, în timp ce bărbații americani plâng de aproximativ 1,9 ori pe lună.

Mediile în funcție de țară variază considerabil. Media din America se află la capătul superior al spectrului. Femeile din China, de exemplu, plâng doar de aproximativ 1,4 ori pe lună, în timp ce bărbații din Bulgaria se pare că plâng doar de 0,3 ori pe lună.

Plânsul pentru perioade lungi de timp eliberează oxitocina și opioidele endogene, cunoscute și sub numele de endorfine, arată 9vremparinti.ro . Aceste substanțe chimice care te fac să te simți bine pot ajuta la atenuarea durerii fizice și emoționale. Odată ce endorfinele sunt eliberate, corpul tău poate intra într-o oarecare stare de amorțeală.

Oxitocina vă poate da un sentiment de calm sau de bunăstare. Este un alt exemplu al modului în care plânsul este o acțiune de auto-calmare.

Detoxifică organismul

De asemenea, s-a constatat că plânsul detoxifică organismul. Există trei tipuri diferite de lacrimi: lacrimi reflexe, lacrimi continue și lacrimi emoționale.

Lacrimile reflexe curăță resturile, precum fumul și praful, din ochi. Lacrimile continue vă lubrifiază ochii și ajută la protejarea acestora de infecții. Lacrimile emoționale pot avea multe beneficii pentru sănătate. În timp ce lacrimile continue conțin 98% apă, lacrimile emoționale conțin hormoni de stres și alte toxine. Cercetătorii au teoretizat că plânsul elimină aceste lucruri din corp, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu.

Fericit, speriat sau stresat

Plânsul nu se întâmplă doar ca răspuns la ceva trist. Uneori poți plânge atunci când ești extrem de fericit, speriat sau stresat. Cercetătorii de la Universitatea Yale cred că plânsul în acest fel poate ajuta la restabilirea echilibrului emoțional. Atunci când ești incredibil de fericit sau speriat de ceva și plângi, acesta poate fi modul în care corpul tău se recuperează după ce a trăit o emoție atât de puternică.

De asemenea, arată același studiu, când plângi, inspiri mult aer rece. Respirația în aer mai rece poate ajuta la reglarea și chiar la scăderea temperaturii creierului tău. Un creier oxigenat și rece este mai plăcut corpului și minții tale decât un creier cald. Drept urmare, starea ta de spirit se poate îmbunătăți după un episod de plâns. Lacrimile emoționale sunt însoțite de o eliberare de oxitocină și endorfine, care te relaxează, te calmează, te fac să te simți mai bine și chiar ușurează durerea fizică (dincolo de durerea emoțională).

Plânsul este bun pentru sănătatea emoțională, motiv pentru care lacrimile nu ar trebui să fie reținute, deoarece rănesc întregul organism. De fapt, anxietățile și emoțiile negative nu sunt eliberate și, pe termen lung, acest lucru va provoca o acumulare a tuturor acestor emoții. Deci, dacă ne abținem să plângem, riscăm să declanșăm o reacție mai rea și dăunătoare corpului și minții noastre.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?