BERD revizuieşte negativ estimările privind evoluția economică a României în 2022 și 2023

BERD revizuieşte negativ estimările privind evoluția economică a României în 2022 și 2023

„Radiojurnal” – Realizator: Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și-a revizuit negativ estimările privind evoluția economică a României în 2022 și 2023, după o redresare de 5,9% în 2021, determinată în principal de consumul privat solid. Potrivit unui raport publicat astăzi de instituția financiară internațională, economia României ar urma să înregistreze un avans de 2,5% anul acesta, comparativ cu o creștere de 2,8% previzionate în martie și de 3% anul viitor, față de estimarea de 4,1%.
Reporter: Nicoleta Stoian – Conform BERD, economia românească a intrat în acest an cu o poziție slăbită, PIB-ul înregistrând un declin de 0,1% în ultimul trimestru al anului trecut, din cauza scăderii investițiilor și a încetinirii acumulării stocurilor. Accelerarea inflației în al doilea semestru a lui 2021 a pus deja presiune pe firme și pe consumatori. În timp ce salariile nete reale s-au redresat temporar la începutul acestui an, războiul din Ucraina a sporit dificultățile legate de inflație și de perturbările din lanțurile de aprovizionare. Prețurile de consum au crescut în ritm anual cu 10,2% în martie 2022, în pofida plafonării prețurilor energiei. Guvernul de la București a adoptat o serie de măsuri pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile și firmele afectate de război și astfel consolidarea fiscală preconizată pentru acest an ar urma să fie constrânsă de aceste cheltuieli și de creșterea economică mai slabă, avertizează instituția financiară internațională./dstanesc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 mai)

Sursa: rador.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”