Biden consideră că o întâlnire cu Xi Jinping în noiembrie este „o posibilitate”, la San Francisco

Biden consideră că o întâlnire cu Xi Jinping în noiembrie este „o posibilitate”, la San Francisco

Președinele american Joe Biden a spus că o întâlnire cu omologul său chinez , Xi Jinping, este „o posibilitate", în cursul summitului APEC (Cooperarea Economică Asia-Pacific), programat pentru mijlocul lui noiembrie la San Francisco, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Joe Biden și Xi Jinping FOTO: EPA-EFE

O astfel de reuniune nu a fost organizată, dar este o posibilitate", a precizat Joe Biden într-o conferinţă de presă la Casa Albă, după ce presa americană a relatat că liderii celor două superputeri plănuiesc să se întâlnească pentru a atenua tensiunile dintre Beijing şi Washington.

Administrația de la Beijing nu a precizat dacă președintele Xi Jinping va participa la acest summit.

Pe parcursul ultimelor luni, China și Statelor Unite au reînnoit dialogul cu o serie de vizite ale unor înalți responsabili americani la Beijing, printre care șeful diplomației Antony Blinken.

Relațiile bilaterale sunt în continuare tensionate, diferendele de natură comercială, expansiunea chineză în Marea Chinei de Sud și tema Taiwanului, pe care China îl consideră parte integrantă a teritoriului său, rămân teme importante.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, este așteptat la Washington înainte de summitul APEC.

Washingtonul nu a oferit detalii despre comentariile lui Joe Biden, dar potrivit unui articol din Washington Post, care citează un responsabil american, posibilitatea unei întâlniri între cei doi lideri la San Francisco este „destul de avansată".

Președintele american, Joe Biden, a declarat din luna august că intenționează să se întâlnească cu președintele Xi în timpul acestui summitul din California.

Cei doi lideri nu s-au întâlnit nici la summitul G20 organizat în noiembrie 2022 la Bali, în Indonezia. Tot în luna august, președintele Biden a declarat că statul chinez este „o bombă cu ceas în multe privinţe", citând rata şomajului şi îmbătrânirea forței de muncă.

Potrivit președintelui american aceste dificultăţi trezesc îngrijorare pentru că „atunci când oamenii răi au probleme, fac lucruri rele". Biden a dat asigurări, de asemenea, că încearcă să întreţină „o relaţie raţională cu China". „Nu vreau să fac rău Chinei, dar observ", a adăugat acesta.

În luna iunie, Joe Biden a iritat Beijingul prin afirmația că Xi Jinping aparţine categoriei „dictatorilor", un comentariu văzut ca o „provocare" de diplomaţia chineză.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?