Biden, despre „Potopul Al-Aqsa”: „Cea mai letală zi pentru Israel după Holocaust”. Netanyahu promite să distrugă Hamas

Biden, despre „Potopul Al-Aqsa”: „Cea mai letală zi pentru Israel după Holocaust”. Netanyahu promite să distrugă Hamas

Preşedintele american Joe Biden a descris atacurile mișcării islamiste palestiniene Hamas în Israel drept „cea mai letală zi pentru Israel de la Holocaust”.

Joe Biden FOTO EPA-EFE

Atacurile au fost „o campanie de pură cruzime. Nu doar ură, ci pură cruzime împotriva poporului evreu. Şi aş spune că este cea mai letală zi pentru evrei de la Holocaust”, a spus liderul de la Casa Albă.

Hamas a adus „nu numai teroare, ci rău pur” în lume, a adăugat președintele americane.

„Ultimele câteva zile au fost o reamintire solidă a faptului că ura nu dispare niciodată”, a insistat Biden, cu prilejul unei mese rotunde cu reprezentanţi ai comunităţii evreieşti.

Israelul a fost luat prin surprindere de atacul la scară mare lansat sâmbătă de Hamas din Fâşia Gaza, dar a replicat apoi printr-o campanie masivă de lovituri aeriene asupra enclavei palestiniene.

Hamas este considerată organizaţie teroristă de SUA, Uniunea Europeană şi Israel, iar de joi este interzisă în Germania.

Cu acelaşi prilej, Joe Biden a cerut Israelului să respecte „dreptul de război” în riposta sa împotriva Hamas.

„Un lucru pe care l-am spus (premierului israelian Benjamin Netanyahu, n. red.) este că e cu adevărat important ca Israelul, cu toată furia şi frustrarea (...) care există, să acţioneze conform dreptului războiului”, a declarat preşedintele american, citat de agenția de presă DPA, preluată de Agerpres .

Netanyahu se angajeză în premieră să distrugă Hamas

Miercuri seara, după formarea unui guvern de urgență cu liderul opoziției Benny Gantz, fost ministru al Apărării, Netanyahu și-a luat angajamentul să distrugă Hamas.

„Hamas este Daesh (acronimul arab al rețelei teroriste Stat Islamic, n. red.) şi îi vom zdrobi şi distruge aşa cum lumea a distrus Daesh”, a promis premierul israelian într-un prim discurs solemn ținut în prezenţa membrilor cabinetului său de război format mai devreme în cursul zilei.

În discursul său, Netanyahu a exprimat pentru prima dată clar intenţia Israelului de a „distruge” Hamas. Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a insistat: „Vom şterge Hamas de pe faţa Pământului”, transmite AFP, potrivit Agerpres .

Benjamin Netanyahu, cu ochii înlăcrimaţi, a descris şi masacrele comise de luptătorii palestinieni în Israel: „Am văzut copii mici legaţi şi împuşcaţi în cap, oameni arşi de vii, fete tinere violate şi masacrate, soldaţi decapitaţi (...). Într-un loc, au adunat oameni, au adus cauciucuri şi benzină şi i-au ars de vii”.

SUA, pregătite să trimită un al doilea portavion

Pe de altă parte, Statele Unite, care au trimis deja un grup aeronaval în apropierea Israelului, sunt pregătite să trimită, „dacă este necesar”, un al doilea portavion în scopuri de descurajare.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, a precizat că era prevăzut de mult timp, înainte de atacurile Hamas, ca un alt portavion american să navigheze spre Mediterana.

Oficialul american a adăugat că această navă ar putea, dacă va fi nevoie, să se deplaseze în estul Mediteranei pentru a se alătura USS Gerald R. Ford, cea mai mare navă de război din lume care se află deja în regiune.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat