Biden l-ar fi numit pe Netanyahu un „nenorocit dat naibii” pe fondul tensiunilor în privința războiului din Fășia Gaza

Biden l-ar fi numit pe Netanyahu un „nenorocit dat naibii” pe fondul tensiunilor în privința războiului din Fășia Gaza

Președintele american Joe Biden ar fi spus despre prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu că este un „nenorocit dat naibii” (bad f*cking gay) pe fondul tensiunilor dintre cei doi privind războiul Israel-Hamas, potrivit Politico.

Relațiile dintre Biden și Netanyahu ar fi devenit tensionate în ultima vreme FOTO EPA-EFE

Remarca ar fi fost făcută în privat, susțin surse anonime care au vorbit cu președintele american.

Totuși, Andrew Bates, purtătorul de cuvânt al lui Biden, a declarat pentru Politico că „președintele nu a spus asta, și nici nu ar fi făcut vreodată o asemenea afirmație”, menționând în acest sens „relația de zeci de ani a celor doi lideri, care este una de respect în public și în privat”.

Politico a citat oficiali ai Casei Albe cu privire la sprijinul lui Biden pentru Israel în războiul împotriva Hamas și critici din partea unor democrați, dar și nemulțumiri în rândul alegătorilor. De pildă, unele evenimente ale administrației Biden au fost perturbate de protestatari care cereau încetarea focului în Fâșia Gaza.

De la atacul Hamas din 7 octombrie, administrația Biden a accelerat vânzarea de muniții în valoare de sute de milioane de dolari către Israel, ocolind Congresul.

În timp ce a furnizat Israelului arme și sprijin diplomatic în războiul său împotriva Hamas, Casa Albă a făcut presiuni asupra Ierusalimului să permită mai mult ajutor pentru populația din Gaza și, ar lua în considerare utilizarea livrărilorr de arme drept pârghie pentru a presă Israelul să diminueze intensitatea operațiunilor sale în Fâșia Gaza.

Totodată, oficialii de la Casa Albă și Netanyahu au avut dezacorduri în ultimele săptămâni în privința creării unui stat palestinian ca parte a unui acord regional care ar include normalizarea relațiilor între Israel și Arabia Saudită.

Potrivit Politico, unii democrați, în special vicepreședintele Kamala Harris, au început să fie îngrijorați de faptul că sprijinul administrației Biden pentru Israel i-ar putea costa sprijinul alegătorilor tineri, care ar putea vota pentru altcineva și astfel ar oferi un avantaj favoritului la nominalizarea republicană Donald Trump.

Un sondaj YouGov a constatat recent că 50% dintre respondenții care s-au identificat drept alegători Biden au descris ofensiva Israelului drept „un genocid”.

Harris și-a exprimat îngrijorarea în privat democraților din afara Casei Albe și pledează pentru mai mult sprijin pentru civilii din Gaza, au declarat persoane familiare cu conversațiile pentru Politico.

Potrivit oficialilor de la Casa Albă, Biden s-a referit la cei „ținuți ostatici sau sub bombardament sau strămuțiți” și a condamnat ura față de arabo-americani în remarcile la un eveniment săptămâna trecută, înainte de călătoria sa în Michigan, unde există cea mai mare concentrație de arabo-americani din Statele Unite.

În plus, a publicat un ordin executiv prin care îi sancționează pe coloniștii extremiști din cauza violențelor împotriva palestinienilor din Cisiordania.

Legiuitorii din Congres și-au exprimat și ei frustrarea crescândă față de Netanyahu și de războiul din Gaza.

Un democrat din Camera Reprezentanților a relatat pentru Politico o conversație între un grup divers de democrați, care a avut loc luna trecută. „A fost o părere unanimă cum că acest război [Israel-Hamas] trebuia să se încheie acum și că Biden trebuie să-l înfrunte pe Bibi”, a spus el.

„Acesta este un dezastru din punct de vedere politic”, a opinat congresmanul.

„Baza este extrem de supărată – și nu sunt doar stângiștii. N-am văzut niciodată o atât de mare neliniște precum acum în privința Gaza. Bibi este toxic printre mulți alegători democrați și Biden trebuie să se distanțeze de el”, a adăugat el.

Senatorul John Fetterman, un democrat din Pennsylvania, i-a avertizat pe tinerii alegători că susținerea unui alt candidat i-ar putea oferi lui Trump victoria în alegerile prezidențiale. Rivalul GOP ar fi probabil mai puțin tranșant decât Biden cu Netanyahu, îngăduindu-i o mai mare libertate în continuarea războiului, a spus el pentru Politico.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?