Biden va încerca să ridice moralul americanilor în primul său discurs despre Starea Uniunii

Biden va încerca să ridice moralul americanilor în primul său discurs despre Starea Uniunii

Preşedintele SUA, Joe Biden, îşi va susţine marţi seara primul său discurs despre starea Uniunii, în timp ce lumea este prinsă în furtuna războiului din Ucraina. Nepopular şi împovărat de mai multe eşecuri politice, preşedintele va încerca să ridice moralul americanilor, comentează AFP.

În cadrul acestui ritual important al vieţii politice americane, preşedintele rosteşte în fiecare an un discurs în faţa membrilor Congresului, fiecare frază fiind cântărită de o mie de ori.

În timp ce invazia preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina a aruncat lumea în frică şi incertitudine, liderul de la Casa Albă va dori să-şi afirme "credinţa sa în rezistenţa şi puterea poporului american", a declarat purtătoarea sa de cuvânt Jen Psaki, intervievată duminică de ABC.

La sfârşitul săptămânii trecute, două anunţuri simultane în marja discursului privind starea Uniunii au oferit o imagine a preşedinţiei Biden, care din ianuarie 2021 a trecut de la scurte momente de răgaz la crize majore.

Primul anunţ: în conformitate cu noile instrucţiuni date la nivel naţional, purtarea măştii va fi opţională în Capitoliu, sediul Congresului, în momentul discursului. Astfel, preşedintele în vârstă de 79 de ani se va putea lăuda cu faţa descoperită în faţa parlamentarilor cu răspunsul său la pandemia de COVID-19, a cărei virulenţă pare să slăbească în sfârşit.

Al doilea anunţ, mult mai sumbru: baricadele care au protejat clădirea timp de şase luni după ce a fost atacată pe 6 ianuarie 2021 de susţinători ai fostului preşedinte Donald Trump vor fi reinstalate, temporar, pentru discursul şefului statului.

A fost un memento dur pentru Joe Biden că promisiunea sa de a reconcilia o Americă ultra-divizată este departe de a fi îndeplinită, în timp ce sâmbătă predecesorul său, Donald Trump, era aclamat de fanii săi la marea convenţie anuală a conservatorilor americani.

Biden este un preşedinte profund nepopular, scrie AFP, menţionând că acesta îşi va susţine primul discurs privind Starea Uniunii marţi seara, la ora locală 21:00 (1:00 GMT miercuri).

Potrivit ultimului sondaj publicat de ABC, cota de popularitate a acestuia - care a început să scadă vara trecută după retragerea haotică din Afganistan - a ajuns la doar 37% în rândul americanilor sătui de creşterea inflaţiei şi obosiţi de pandemie.

Joe Biden însuşi pare să întâmpine din ce în ce mai multe dificultăţi, în apariţiile sale publice, în a reda cu convingere optimismul cald care a devenit marca sa în cei peste patruzeci de ani de carieră politică.

Totuşi, cel de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite are câteva succese la activ: economia şi ocuparea forţei de muncă sunt înfloritoare, a lansat un plan masiv de investiţii în infrastructură, tocmai a numit pentru prima dată o femeie de culoare, Ketanji Brown Jackson, la Curtea Supremă, potrivit AFP.

Pe plan internaţional, Joe Biden a reuşit, deocamdată, să consolideze relaţiile dintre SUA şi aliaţii săi occidentali în faţa invaziei din Ucraina. Dar mulţi republicani îi reproşează că nu are o mână forte în faţa brutalităţii lui Vladimir Putin.

Iar pe plan intern, preşedintele a fost nevoit să îngroape două promisiuni majore din campanie, nereuşind să exploateze majoritatea foarte mică pe care democraţii o au în Congres.

Joe Biden, care ar putea pierde această majoritate la alegerile generale din toamnă, nu a reuşit să facă să treacă un program faraonic de cheltuieli sociale sau o reformă radicală a legii electorale care să protejeze accesul afro-americanilor la urne.

Însuşi preşedintele democrat, care spune că vrea să candideze din nou în 2024, se gândeşte deja cu voce tare la modul în care va fi ţinut minte.

Într-un interviu difuzat sâmbătă pe YouTube de Brian Tyler Cohen, un editorialist politic progresist, el a declarat: "Sper că moştenirea mea va fi aceea de a restabili o anumită decenţă şi onoare funcţiei de preşedinte, de a oferi clasei de mijloc o şansă reală de a reuşi, de a reconstrui alianţele noastre internaţionale care au fost atât de grav afectate şi de a uni oamenii".

''Cred că facem progrese lente în privinţa unora dintre aceste probleme", a recunoscut el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…