Bihor: Cel mai mare depozit și procesator de legume din țară va fi realizat la Nojorid cu fonduri UE

Bihor: Cel mai mare depozit și procesator de legume din țară va fi realizat la Nojorid cu fonduri UE

Județul Bihor va avea, în viitorul apropiat, cel mai mare depozit și procesator de legume din țară, realizat de un operator privat, printr-un proiect de peste 6 milioane de euro, finanțat și cu fonduri de la Uniunea Europeană.

'Este cea mai mare investiție pe fonduri europene, pe PNDR (Programul Național de Dezvoltare Rurală), din țară și va fi construit în comuna Nojorid. Investiția se află în stadiul autorizației de construcție, care este obținută, din câte știm. Este un proiect frumos care ne-ar ajuta foarte mult tinerii fermieri producători de legume, în scopul valorificării produselor. Principala activitate va fi pe frigerare, o metodă prin care se frigerează instant legumele mărunțite, tocate. Este un sistem la modă. Capacitatea de procesare va fi de o sută de tone pe zi, sortare, tăiere, frigerare, doar legume', a declarat, pentru AGERPRES, Cristian Buzlea, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Bihor.

Proiectul 'Creare lanț alimentar integrat prin realizarea de investiții în colectare legume proaspete, procesare, depozitare și comercializare în localitatea Nojorid' are o valoare totală de 6.436.153 de euro, din care sprjinul european este de 2,5 milioane de euro (restul fiind contribuție proprie), finanțare prin Măsura 4.2, Creșterea valorii adăugate a produselor agricole, din cadrul PNDR 2014-2020.

'Această investiție explică și faptul că a crescut numărul proiectelor depuse din comuna Șinteu, o zonă de tradiție în cultivarea cartofului. Pentru că acest beneficiar a discutat deja cu producătorii din Șinteu pentru a produce cartofi. De la 10-20 de ari cât cultivau ei în mod obișnuit, au ajuns la două-trei hectare pe producător. Se pare că aceștia cultivă în baza unui contract de achiziție a cartofilor. Este un lucru foarte bun, pentru că le dă oamenilor din comună de lucru, în condițiile în care nu prea aveau alte posibilități. Mulți au venit să facă proiecte la noi tocmai pentru că au văzut viabilă investiția pe zona de valorificare a producției', a mai menționat directorul Buzlea.

Potrivit directorului OJFIR, pe lângă producția de cartofi de la Șinteu, facilitatea dezvoltată cu fonduri UE la Nojorid va avea capacitate să preia și să proceseze legume din întreg județul Bihor, dar chiar și din județele limitrofe.

AGERPRES / (A — autor: Eugenia Pașca, editor: Marius Frățilă, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...