Bilanțul cabinetului Ciucă la un an de la guvernare: Preluarea guvernării de către coaliție a oferit României siguranță

Bilanțul cabinetului Ciucă la un an de la guvernare: Preluarea guvernării de către coaliție a oferit României siguranță

Premierul României a publicat bilanțul cabinetului său la un an de la guvernare, perioadă în care executivul s-a confruntat cu ultimul val al pandemiei COVID-19, izbucnirea războiului din Ucraina, criza energetică, inflație și prețurile crescute la carburanți, energie, gaze naturale.

„Preluarea guvernării de către Coaliția PNL-PSD-UDMR a oferit României siguranța, stabilitatea și predictibilitatea de care avea nevoie, mai ales în perioada aceasta, marcată de ultimul val al pandemiei de Covid 19, agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, criza energetică și prețurile în creștere la carburanți, energie și gaze naturale, întreruperea lanțurilor de aprovizionare cu materie primă și alimente, inflația care a cuprins întreaga Europă, inclusiv țara noastră. Prioritățile Guvernului au fost încă din prima zi legate strâns de nevoia de a proteja populația și economia de aceste efecte în lanț”, susține premierul, potrivit comunicatului transmis de Guvernul României.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, prin măsurile luate în cadrul Pachetului Sprijin pentru România, Executivul a venit în ajutorul persoanelor vulnerabile și a consolidat vitalitatea mediului de afaceri. Măsură a avut ca scop „creșterea veniturilor românilor pentru a atenua din impactul situației economice dificile”, iar investițiile „au contribuit la menținerea unui echilibru social, prin păstrarea locurilor de muncă și a dinamicii creșterii economice”.

„Fondurile europene absorbite, alături de demararea PNRR și deschiderea drumului către OCDE, au oferit susținerea necesară planurilor noastre de gestionare a crizelor, în paralel cu implementarea reformelor necesare pentru modernizarea administrației și oferirea unui cadru de funcționare optim mediului privat. Investițiile străine directe, care anul acesta se vor apropia de zece miliarde de euro, alături de cele aproape 90 de miliarde de lei din bugetul național au alimentat ritmul lucrărilor necesare la nivel național și local. Responsabilitatea administrării resurselor publice se regăsește atât în creșterea nivelului de colectare a taxelor și impozitelor, cât și în decizia de a reduce cu zece la sută nivelul cheltuielilor publice, reușind astfel scăderea deficitului bugetar și înscrierea acestuia în limitele asumate la nivel european”, se arată în comunicat.

Bilanțul Guvernului Ciucă la un an de guvernare FOTO: GOV.RO

Deciziile executivului s-au bazat „pe respectul datorat partenerilor de dialog social, societății civile, patronatelor, sindicatelor, asociaților comunităților locale și altor structuri asociative”, generând soluțiile necesare. Potrivit sursei citate, guvernul Ciucă se va baza pe aceeași „abordare a dialogului pentru continuarea integrării noastre în arhitectura europeană și globală a partenerilor noștri”.

Guvernului lui Nicolae Ciucă a venit și cu primul buget venit pe programe multianuale care „va echilibra măsurile de protejare a populației cu cele necesare mediului de afaceri și va oferi resursele necesare pentru ca anul viitor să menținem trendul pozitiv al economiei, ritmul investițiilor care aduc locuri de muncă și să garantăm finanțările pachetelor sociale”.

„2022 va rămâne anul ridicării MCV, o confirmare a maturității atinse de țara noastră, la 15 de ani de la aderarea la UE. În pofida celor mai mari, grave provocări de securitate în regiunea noastră de la căderea Cortinei de Fier, garanțiile primite din partea partenerilor noștri strategici sunt mai puternice ca niciodată, iar apartenența noastră la NATO, cea mai importantă organizație politico-militară, ne conferă protecția necesară pentru a putea construi un viitor mai bun pentru România”, susține Nicolae Ciucă, potrivit comunicatului Guvernului.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Președinta” României, în tandrețuri cu Boureanu la ziua lui Botezatu

2 Rareș Bogdan, noi informații despre intrarea în spaţiul Schengen

3 Așa arată în realitate, „nefiltrată”, Loredana Groza. Botezatu pare mult mai tânăr decât ea...

4 VIDEO Jardel a ajuns la 600 de kilograme și peste doi metri

5 CEPA îl calcă-n picioare pe Macron făcându-l stupid