Bilanțul cutremurului din China crește la 131 de morți. Condițiile meteorologice îngreunează eforturile de salvare

Bilanțul cutremurului din China crește la 131 de morți. Condițiile meteorologice îngreunează eforturile de salvare

Risc Seismic

Numărul morților în urma cutremurului cu magnitudinea de 6,2 care a lovit China a crescut la 131, aproape 1.000 de persoane fiind rănite, în timp ce salvatorii sapă prin moloz în condiții de îngheț.

Echipele de salvare caută încă supravițuitori printre dărâmături FOTO Profimedia

Cutremurul a avut loc chiar înainte de miezul nopții de luni, în comitatul Jishishan, în apropierea graniței provinciilor Gansu și Qinghai, distrugând sau deteriorând peste 150.000 de case, potrivit media de stat chineză citată de Guardian . Seismul, urmat de mai multe replici puternice, a cauzat alunecări de teren și noroaie, a distrus linii de alimentare cu energie electrică și alte infrastructuri locale.

În această dimineață, autoritățile au anunțat că bilanțul oficial al morților a crescut la 131 în Gansu, cu 782 de răniți, și 18 morți și 198 răniți în Qinghai. În mijlocul unui val de frig care a lovit majoritatea Chinei, zona înaltă din nord-vestul țării a înregistrat temperaturi de până la -16 grade Celsius, îngreunând eforturile de salvare.

Echipele de intervenție, formate din 1.500 de pompieri, 1.500 de polițiști, 1.000 de soldați PLA și aproximativ 400 de medici, au continuat să scoată oameni dinter dărâmături și să trateze răniții.

Autoritățile au declarat că 78 de persoane au fost salvate în Gansu, dar 20 de persoane sunt încă dispărute din două sate din comitatul Minhe, unde o alunecare de teren a lovit mai multe clădiri, acoperindu-le cu nămol.

Caliatea precară a clădirilor a contribuit la dezastru

Temperaturile reci continuă în regiune, dar mulți locuitori sunt prea înspăimântați să se întoarcă acasă, stând în locuri deschise, în jurul focurilor.

De teama replicilor cutremurului, un localnic spune că și-a petrecut prima noapte într-un câmp cu soția, cei doi copii și câțiva vecini, unde au aprins un foc pentru a se încălzi.

Gansu Provincial Seismological Bureau a declarat că sunt posibile replici puternice de magnitudine 5 în zona respectivă în următoarele zile, pe baza caracteristicilor cutremurului de luni, a activității seismice istorice și a altor factori.

Li Haibing, un expert la Academia Chineză de Științe Geologice, a spus că numărul relativ ridicat de victime în ultimul cutremur se datorează și faptului că acesta a fost unul de suprafață.

Cutremurul a afectat zeci de mii de clădiri

Cutremurul a afectat zeci de mii de clădiri FOTO Profimedia

"Prin urmare, a cauzat o mișcare și distrugeri mai mari, chiar dacă magnitudinea nu a fost mare", a spus el. Alți factori includ mișcarea preponderent verticală a cutremurului, care provoacă o mișcare mai violentă, calitatea mai scăzută a clădirilor într-o zonă relativ săracă și faptul că s-a întâmplat în mijlocul nopții, când majoritatea oamenilor erau acasă, a adăugat Li.

Zona îndepărtată și muntoasă este locuită de mai multe grupuri etnice predominant musulmane și se află în apropierea unor comunități tibetane.

Geografic, zona se află în centrul Chinei, deși este numită în mod obișnuit nord-vest, deoarece este la marginea nord-vestică a câmpiilor populate ale țării. Într-un cerc de 50 km de epicentru, pe partea vecină a provinciei Qinghai, cutremurul a afectat 22 de orașe și sate, dar dintre acestea, două sate au suferit cele mai mari daune.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB