Bilanţul provizoriu în urma uraganului Ian depăşeşte 110 morţi. 300.000 persoane, private de electricitate

Bilanţul provizoriu în urma uraganului Ian depăşeşte 110 morţi. 300.000 persoane, private de electricitate

Bilanţul deselor provocate de uraganul Ian în Statele Unite a depăşit 110, în timp ce sute de mii de clienţi continuă să fie privaţi de energie electrică, informează agenţia Xinhua, citată de Agerpres.

Inundații în Florida după uraganul Ian FOTO EPA EFE

Cel puţin 110 de persoane, dintre care 105 în statul Florida şi cinci în statul Carolina de Nord, au murit din cauza uraganului Ian, potrivit unui bilanţ publicat miercuri de CNN.

Comitatul Lee din Florida a raportat 55 de decese, iar comitatul Charlotte, 24.Preşedintele american Joe Biden s-a deplasat miercuri la Fort Myers din Florida survolând zonele afectate. Liderul de la Casa Albă a afirmat miercuri că "astăzi este vorba despre o Americă care se uneşte" în spatele Floridei devastate de uraganul Ian.

Casa Albă a promis finanțare

Casa Albă, care a declarat stare de urgenţă în urmă cu o săptămână, a promis, printre altele, finanţare integrală timp de două luni pentru îndepărtarea resturilor şi lucrări urgente de consolidare.

Potrivit autorităţilor, reconstrucţia va dura luni de zile şi va costa peste 50 de miliarde de dolari.

Circa 300.000 de clienţi din Florida erau privaţi de curent electric miercuri după-amiază, potrivit PowerOutage.us.

Furtuni catastrofale și ploi abundente

Săptămâna trecută, uraganul Ian a atins zona de uscat în sud-vestul statului Florida, aducând furtuni catastrofale, ploi abundente, vânturi distructive şi inundaţii periculoase.Joe Biden a declarat anterior că uraganul Ian "se va clasa probabil printre cele mai grave din istoria naţiunii".

Pagubele provocate de vântul puternic şi de valurile de furtună sunt estimate la 28-47 de miliarde de dolari americani, potrivit CoreLogic, o companie de cercetare din SUA care estimează daunele în urma dezastrelor naturale.

Mai multe orașe au ajuns sub ape

Când a năvălit asupra Floridei, temuta furtună a doborât și stâlpii de înaltă tensiune. În sud, aproape două milioane de oameni au rămas fără curent electric. Mai multe orașe aflate în zona de coastă au ajuns sub apă, iar în Fort Myers, inundaţiile au fost atât de severe încât cartierele s-au transformat în lacuri. Viitura depăşea pe alocuri trei metri.

Președintele Joe Biden a aprobat un ajutorul federal de urgenţă pentru 24 dintre cele 67 de comitate din Florida. În plus, în zonele afectate au fost trimiși 3.000 de membri ai Gărzii Naţionale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...