Biochimist român celebru despre cazul Halep: „ Ăsta e nenorocitul care a confundat anticoncepționalele cu mizeria asta! Are nevoie de unul care să-și asume că e ultimul gunoi și a păcălit-o”

Biochimist român celebru despre cazul Halep: „ Ăsta e nenorocitul care a confundat anticoncepționalele cu mizeria asta! Are nevoie de unul care să-și asume că e ultimul gunoi și a păcălit-o”

Dorel Tocitu, șeful serviciului de Biochimie și Tehnologia Antrenamentului la Institutul Național pentru Cercetare în Sport, a oferit un interviu exclusiv pentru Playsport.ro , în care a vorbit despre substanța interzisă ingerată de Simona Halep.

”Ce a luat acum Simona Halep e substanță hard, ca la ciclism. E o versiune de EPO modernizată, luată pe gură în loc să fie băgată pe venă. La chestii din astea e foate greu să spui că a fost o greșeală”, a declarat Tocitu, care a oferit și variantele pe care le are Halep de a scăpa nevinovată.

”Să sacrifice pe cineva. Sau cineva care să se sacrifice pe altarul sportului pentru ea. De genul: ”Uite, bă, ăsta e nenorocitul care a confundat anticoncepționalele cu mizeria asta de pastilă, că semănau între ele!”. Și ăla apare în fața comisiei. ”Da! Așa este! Doamna Halep n-a știut, eram drogat”. Adică își asumă ăla că e ultimul gunoi, își ia banii și la revedere! Are interdicție de a se apropia de sportivi și pa”, a precizat Dorel Tocitu.

Fragmente din materialul integral publicat de Playsport.ro :

– Domnule Tocitu, haideți să o luăm cu momentul actual! Ce are de făcut Halep?

– Două lucruri. Unu: să răspundă în fața comisiei la întrebarea cum a ajuns substanța în corpul ei. Iar aici totul depinde de abilitatea cu care va formula discursul. E nevoie de un poet de clasă, să lege o povestire de un anume fel.

– Istoria cazurilor ne arată că, după ce au cerut proba B, foarte puțini sportivi au obținut rezultat contrar probei A. E un prim pas greșit făcut de echipa lui Halep. Când tehnologia de depistare e atât de ridicată, nimeni nu și-ar compormite numele cu un verdict pozitiv în dreptul unui nume așa de mare din sportul mondial. Când au zis că e proba pozitivă, vă asigur că au folosit numeroase aparate și mulți oameni au lucrat la caz. Singurul lucru cu care se mai poate spera la ceva era pe procedură.

Esența dosarului e clară. Substanța se găsește în corpul sportivei, ea e responsabilă, indiferent cine ce a făcut.

Dacă vreau să fiu malițios, vă trimit la declarația soției lui Patrick Mouratoglou, care zicea că o să se ocupe ea să nu mai dureze mult colaborarea pe partea de tenis. A luat-o gura pe dinainte.

Cheia pare să fie însă la staff-ul Simonei! Cum vi se pare că arată acum piramida suspecților?

Cine ar fi avut interesul să potențeze performanțele lui Halep? Toată lumea caută acum un medic. Dar ei evită să se implice în general în astfel de chestiuni. Acolo principalul marcator este antrenorul. El are interesul cel mai mare să funcționeze sportiva la nivel de top. Dacă nu se pricepe, are un preparator fizic. Ăsta e pe locul doi. Știe cum stau lucrurile dacă vine din atletism, ciclism, MMA. Au nenumărate rețete.

Ca mecanism, cum ar funcționa însă o asemenea operațiune de dopaj?

Uneori, doar i se sugerează sportivului. Asta e o problemă care se discută doar între patru ochi. Preparator cu antrenor. Preparator cu sportiv. Sportiv cu antrenor. Niciodată în trei. Aceeași întrebare am mai auzit-o de-a lungul carierei, când patronul, să zicem, se interesează cum a ajuns substanța X în corpul sportivilor din curtea lui. Dacă am un performer căruia vreau să-i cresc în opt luni valoarea pe grilă de la 80.000 de dolari la 2,5 milioane, asta e strict o relație între preparator și sportiv. Atât! Când e o echipă, e mai complicat, că știe multă lume!

Ce vă spune dumneavoastră acest roxadustat?

Ce a luat acum Simona Halep e substanță hard, ca la ciclism. E o versiune de EPO modernizată, luată pe gură în loc să fie băgată pe venă. La chestii din astea e foate greu să spui că a fost o greșeală. Nu știu ce aș zice eu. Dar cel care răspunde trebuie să fie un mare meseriaș.

De ce susțineți că solicitarea probei B a fost o eroare de strategie?

Deși e dreptul sportivului, faptul că nu soliciți proba B e în favoarea ta. Când ai cerut-o, deja ai declarat război laboratorului, un duel pe care nu l-a câștigat nimeni până acum.

Ce șanse sunt să-și îmbunătățească poziția pe ideea de greșeală în administrare?

Greșeala e doar a ei. Sportivul e singurul responsabil. În mod normal, n-are nicio ieșire. Dar știți cum e! Mai dă telefon un sponsor, mai sunt presiuni. Nu ne ascundem! Sportul e un fenomen politic, economic și social. Nenorocirea asta de doping are multă politică în ea, pentru că există o dublă măsură maximă. Cum sunt tratați unii și cum sunt tratați alții. Unii sunt victime de serviciu. În 1988, când a fost prins pozitiv Ben Johnson la Olimpiada de la Seul, la 100 metri, cu stanozolol, 6 din 8 finaliști erau pozitivi, între care Linford Christie. Ăsta devenea campion mondial după un an. Dar dat pe goarnă a fost numai unul: Ben Johnson.

”Ăsta e nenorocitul care a confundat anticoncepționalele cu mizeria asta de pastilă”

Adică? Practic, de ce anume are nevoie Halep în acest punct?

Să sacrifice pe cineva. Sau cineva care să se sacrifice pe altarul sportului pentru ea. De genul: ”Uite, bă, ăsta e nenorocitul care a confundat anticoncepționalele cu mizeria asta de pastilă, că semănau între ele!”. Și ăla apare în fața comisiei. ”Da! Așa este! Doamna Halep n-a știut, eram drogat”. Adică își asumă ăla că e ultimul gunoi, își ia banii și la revedere! Are interdicție de a se apropia de sportivi și pa!

”Le trebuie o poveste pe care s-o creadă ei întâi”

Teoretic, o soluție e să găsească un țap ispășitor? Poate scăpa cu suspendare mai fragilă?

Depinde cât de bine e livrată povestirea. Trebuie să exerseze, să vadă dacă încep întâi s-o creadă ei. Vă dau un exemplu de posibil scenariu. Avem o sportivă. Trebuie să plece acasă sâmbătă din cantonament, liber până marți. Dar înainte să părăsească baza, apare echipa de testare de la WADA. E pozitivă. Dacă eu sunt managerul acestei fete, îi spun: ”Iubita, te salvez dacă te uiți în ochii mei și-mi spui fix ce s-a întâmplat!”. Începe să plângă ca Halep. Nu știe, nu vrea să dea în gât pe nimeni. Nici eu nu vreau să o ajut. Se gândește că se termină, totuși, cariera, se deblochează povestea. Cum o scăpăm?

Cum?

Vineri seara, cu câteva ore înaintea controlului, are o criză de măsea. Se duce la un cabinet stomatologic. Durerea și frica o împing spre un atac de panică puternic. Iar stomatologul, deși știe că e sportivă de înaltă performanță și nu are voie să-i administreze substanța aflată acum în corpul ei, cu orice risc alege să-i salveze viața din acel atac de panică. Îi face substanța pe venă, o scoate din criză, cu gândul că sâmbătă pleacă acasă și nu se întâmplă nimic. Dar e prinsă printr-un concurs de împrejurări nefericit. Iată o poveste care ar sta oarecum în picioare, numai că trebuie să apară dentistul care să-și asume intervenția. Că ăla are cabinet stomatologic și tratează liniștit mai departe. Dar la Mouratoglou va fi greu de găsit un om de acest tip, să zică ”eu!”.

Principalul suspect e Mouratoglu din punctul dumneavoastră de vedere?

Nu neapărat! Ea poate să aibă un prieten de familie, care să-i fi sugerat niște lucruri mai simpatice. Ne spunea domnul Țiriac că singurul loc unde mai poate să progreseze doamna Halep e la deplasarea în teren. Că e mititică, nu mai poate avansa cu serviciul, dar să le zăpăcească pe alea cu alergatul, aia e posibil. Păi, ca să le zăpăcești pe alea cu alergatul, vă dau câteva meciuri.

Vă rog!

Unul e finala de Roland Garros din 2018 cu Sloane Stephens. 6-3 pentru americancă, 2-0 în setul doi și apoi se întoarce partida și câștigă Simona cu 2-1 la seturi. Toate amănuntele erau împotriva ei. Mai pierduse o finală cu Ostapenko. Era în aceeași condiție. Deci foarte greu din punct de vedere psihologic. Păi, nu era tot aceeași Stephens și în continuare? Dar aia a terminat exprimarea fizică a procedeelor. S-a epuizat benzina de calitate de la început. A intrat combustibilul ăla mai de tractoare, s-a dus aia aditivată cu kerosen de avioane. Era pregătită să joace un timp mai scurt. Dă repede să scape de minge, să se termine, că se înmuiau macaroanele. Asta în timp ce Halep se deplasa la fel din prima secundă până la final.

Urmăriți lumea tenisului?

Urmăresc, pentru că am mulți copii care mă întreabă una, alta și atunci sunt obligat să rămân conectat la fenomen. Zâmbesc, pentru că sunt într-o altă poziție. Nici în interior, nici în exterior. Sunt ca ușa aia batantă, la mijloc. Le văd pe toate, din ambele părți. Dar va fi foarte greu pentru Halep să iasă la liman. E un nume mare, agenția are toate cărțile în favoarea ei, se va împăuna că luptă cu integritatea.

”Băiatul tatii, e o substanță hard ce s-a găsit la Halep!”

Explicați mai devreme că acest roxadustat e o substanță hard. Ce diferențe sunt față de meldonium, de exemplu, care a făcut ravagii prin 2016-2017?

Substanța Simonei Halep este hard, în timp ce meldoniumul pe care-l luau toți era o chestie pentru inimă. Că a dat cineva un exemplu. Ăsta nu mărește capacitatea de efort, doar protejează inima, să nu ne mai trezim cu un alt caz Ekeng. Le-am pus sănătatea în protecție, vezi Doamne! WADA n-avea atunci nici curbe de eliminare pentru meldonium și nici nu putea demonstra că mărește capacitatea de efort. Dar la Halep…vaiii de miiine…băiatul tatii!!…este EPO în cel mai pur stil. Luat pe gură, ca să nu ne mai înțepăm. E o substanță grea.

La fel de grea se anunță și disputa viitoare!

Treaba e ca Halep să găsească un meseriaș. Dacă ai de gând să te lupți, renunți la proba B și pornești apărarea în tăcere. Nu le spui ălora în față că te bați până la ultima picătură de energie. Știți cum se mai practică la ăia care acceptă cum merge treaba. Se duc și spun: ”Da, recunosc, am fost un nenorocit, am încercat să fac și să dreg! Acum mă pun în prima linie pentru un sport curat”. Ăia din comisie încep să plângă, scot șervețelul să-și șteargă lacrimile. Face un memoriu după o perioadă, când spune că e distrus, nu doarme noaptea, iar oamenii din comisie, emoționați iar până la lacrimi, decid că s-a sacrificat destul 6-8 luni. Adică exact o perioadă în care ăla oricum stătea, că era accidentat, trebuia să se opereze la cot. Cam așa funcționează!

Poate avea vreo relevanță ideea că e o cantitate mai mică sau mai mare? Se judecă altfel?

Și ce dacă e cantitate mică? Tot interzis se numește. Multe probe se colectează și se analizează cu noi tehnologii și vin băieții și te deposedează de medalii și cu două Olimpiade în urmă. Dar asta e incorect, pentru că am respectat toate condițiile legale de la momentul respectiv. Mă așteptam, de exemplu, ca Șarapova, cu banii pe care-i are, să deschidă un dosar în civil și se umplea de bani. Dar cineva din jurul ei i-o fi zis: ”Las-o așa! Ți-a și plăcut între timp când ai petrecut cu mai mulți băieți în același timp! E suficient!”. Pentru că bani avea, nume imens la fel, avocați gârlă dispuși să se bată, putea câștiga și să-i scape și pe ceilalți.

În concluzie, Halep are șanse minime să scape?

Minime spre zero!

E corectă următoarea formulare? Substanța găsită la Halep duce mai degrabă către ideea că ai intenționat să-ți îmbunătățești performanțele decât să o folosești la un tratament medical.

Fără discuție! Vă întreb: cine e jucătoarea de tenis care are cea mai rapidă deplasare în teren din circuit? Simona Halep! Ce substanță s-a găsit în corpul acestei jucătoare? O substanță din categoria EPO, adică anduranță, celule roșii, oxigenare rapidă, revenire la fel. Dacă suntem doi țărani proști, care vindem gogoșari în piață, ne răspundem la aceste două întrebări și nu mai avem nevoie de nicio anchetă. La fel, circulau în presă niște fotografii cu mușchii ei. Ce anchetă îți mai trebuie? Că e de domeniul evidenței. Și e un produs din categoria modernă.

Puteți detalia?

Sportivii mai au astăzi la îndemână doar hormonii de creștere, EPO și derivate ale acestora. Și mai au la tiroidă și la pancreas, pentru că insulina e pe lista doping, dar simulatorii pancreatici nu sunt. Restul au rămas de domeniul istoriei, fiindcă tehnologia e atât de avansată încât te găsește imediat. Aici e lupta.

Credeți că mitul Halep se prăbușește în acest moment?

Unii o urăsc, alții o iubesc. Știți cum stă treaba? Ca pe vremuri la controalele de la Barcelona, cu Messi. Idolatrizat de unii, semne de mirare din partea altora. El are și acum scutire de uz terapeutic pentru hormon de creștere. A fost un copil cu oase fragile, știți povestea. ”Băi, dar mai sunt Pique, X, Y, Z! Ce-i cu ei?”. Și agenția făcea planurile în octombrie, îi anunța că vin în martie, să se pregătească oamenii serios. Sau cum a fost și la Kobe Bryant, la Olimpiada de la Londra, ca să înțelegeți mersul lumii.

Din ce descrieți, Halep ar trebui să aibă acum lângă ea un geniu pentru a salva situația.

Așa mi se pare! Are nevoie de lampa lui Aladin, de un băiat megadeștept care să construiască scenariul și de un om care să ia asupra lui eroarea. Ea poate fi absolvită de vină, dar să găsești un om acum, când arde focul, mi se pare foarte greu, dacă nu te-ai pregătit din vreme.

Cum adică să te pregătești din timp?

Uite-așa! În ziua în care ai înghițit prima substanță, scenariul trebuie să fie deja stabilit de la A la Z. Cu asta începi. ”Mâine mă găsește. Ce fac? Sunt pregătită să-mi opresc cariera? Da!”. Sau: ”Nu sunt pregătită! Vreau să le mai iau ăstora banii vreo patru ani, că am muncit ca un sclav ca să ajung la nivelul ăsta”. Iei în calcul să-ți asumi eventual doar vreo 6-8 luni pentru neglijență, ceva, dar visezi deja noaptea discursul de apărare. Nu stai să ți-l faci abia după ce a pocnit pastila.

”Singura victimă reală e sportivul care nu se dopează”

E greu de crezut că Mouratoglou își va sacrifica un om din Academie ca s-o salveze pe Halep. De acord?

Sunt două variante. Dacă Simona Halep a știut ce se petrece, e grav. Dacă n-a știut, e vina nenorociților care urmăresc câștigurile personale. Dar e dificil să arunci la înaintare pe cineva de la Academia ăstuia. ”Sau poate ne-a strecurat concurența o pastilă ca să ne elimine. Ne-a băgat Bolletieri nenorocirea în farfurie!”. Se pot inventa destule povești, dar ăla care le scrie și le girează trebuie să fie mai aproape decât sutienul doamnei. Au nevoie de Acarul Păun credibil. Altfel, se uită ăia la comisie, zâmbesc, își dau coate și-ți spun: ”Vezi că am mai auzit povestea asta de vreo tre ori!”. O singură victimă reală există, de fapt, în scandalul substanțelor dopante.

Cine?

Sportivul care nu se dopează. Dacă acesta atinge un mare succes, primul lucru de care va fi acuzat este că a luat substanțe nelegale. Nu există însă la ora actuală un mod de a dovedi că nu i-au fost administrate droguri.

Citește integral pe Playsport.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro