BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala Kazan din Sankt Petersburg

BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala Kazan din Sankt Petersburg

În Sankt Petersburg a fost ridicată o catedrală închinată icoanei Maicii Domnului cu Pruncul (Kazanskaya), sărbătorită în Biserica Ortodoxă Rusă în zilele de 8/21 iulie şi 22 octombrie/4 noiembrie.

Catedrala Kazan se află pe bulevardul Neva, principala stradă a oraşului Sankt Petersburg. Construcţia a fost proiectată de arhitectul Andrei Nikiforovich Voronikhin, care, pentru prima dată, a folosit o structură metalică în vederea susţinerii cupolei centrale. Lucrările au fost supravegheate de inginerul Alexandru Sergeievich Stroganov.

Noua construcţie a fost înălţată între anii 1801-1818, având o lungime de 69 de metri, o lăţime de 56,7 metri şi o înălţime totală de 71,5 metri.

În anul 1801, împăratul Pavel I al Rusiei (1754-1801) a decis construirea Catedralei Kazan, din Sankt Petersburg, după modelul Catedralei Sfântul Petru, din Roma. Mai înainte, pe locul actualei catedrale, s-a aflat o biserică închinată Naşterii Maicii Domnului.

Deşi stilul arhitectural al Catedralei Kazan este străin de arhitectura naţională rusă, aceasta a fost proiectată şi construită doar de meşteri ruşi.

În anul 1812, în catedrală au fost aduse o parte din trofeele războiului Rusiei cu Franţa (1812-1814), câştigat de armata rusă. Printre lucrurile confiscate de la armata franceză s-au aflat mai multe obiecte din argint care au fost folosite pentru întocmirea catapetesmei actuale, executată în întregime din argint, în greutate de o tonă şi jumătate.

În interiorul Catedralei Kazan a fost înmormântat, în 1813, şi mareşalul Mihail Kutuzov, comandantul rus care l-a învins pe împăratul Napoleon. Tot aici au fost aduse, în anul 1815, cheile a şaptesprezece oraşe şi opt cetăţi din Europa, cucerite de armata rusă.

La începutul secolului al XX-lea, catedrala a fost jefuită, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ea a fost bombardată. În perioada 1917-1992, în catedrală nu s-a mai slujit. În anul 1932, în interiorul Catedralei Kazan, autorităţile sovietice au amenajat "Muzeul de Istorie a Religiei şi Ateismului".

Catedrala Kazan a fost resfinţită în anul 1998, după ce a fost reparată şi restaurată.

Catedrala din Sankt Petersburg adăposteşte icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni din Kazan (Kazanskaya), care este păstrată în mod obişnuit la catapeteasmă, doar în zilele de sărbătoare ale acestei icoane (8/21 iulie şi 22 octombrie/4 noiembrie) este scoasă şi adusă în mijlocul bisericii pentru închinarea credincioşilor veniţi în număr mare la praznic.

Icoana Maicii Domnului din Kazan (Kazanskaya) este o icoană făcătoare de minuni foarte cunoscută în Biserica Ortodoxă Rusă, care a fost considerată de-a lungul veacurilor ocrotitoarea oraşului Kazan şi a poporului rus. Icoana Maicii Domnului cu Pruncul este unică prin faptul că are reprezentată o singură mână, cea a Lui Hristos, care binecuvântează.

Numele icoanei vine de la localitatea în care a apărut, a fost păstrată, şi de unde cinstirea ei deosebită s-a răspândit. În textul slujbei sărbătorii ei se aminteşte faptul că această icoană are o obârşie tainică. (surse: https://www.crestinortodox.ro ; http://www.patriarchia.ru ). AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Ruxandra Bratu)

* Sursa foto: www.crestinortodox.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”