Bistrița-Năsăud: Deținuții din Penitenciarul Bistrița au escaladat un acoperiș și au dat foc la materiale textile în celule

Bistrița-Năsăud: Deținuții din Penitenciarul Bistrița au escaladat un acoperiș și au dat foc la materiale textile în celule

Mai mulți deținuți din cadrul Penitenciarului Bistrița au protestat, miercuri, în semn de solidaritate cu revendicările persoanelor aflate în celelalte penitenciare din țară, unii refuzând pâinea, alții în schimb urcându-se pe acoperișuri sau incendiind materiale textile în celule.

* ANP: Proteste ale deținuților în opt penitenciare

Chiar dacă incidentele au început în jurul orei 14,00, prima reacție publică a penitenciarului bistrițean a venit aproape trei ore mai târziu, prin purtătorul de cuvânt.

"În cursul după-amiezii de astăzi (miercuri n.r.), în jurul orei 14,00, 15 deținuți din cadrul unei secții de cazare au refuzat pâinea, fără să invoce motive specifice. Ulterior, 13 deținuți au escaladat acoperișul unei secții de deținere și a blocului alimentar, manifestându-se verbal zgomotos și protestând în semn de solidaritate cu deținuții din celelalte penitenciare. În același timp, persoanele de pe o altă secție de deținere au incendiat materiale textile producând pagube materiale. Pentru intervenție a fost alarmat întreg personalul unității. Totodată, a fost solicitat sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bistrița, Inspectoratului Județean de Jandarmi, a celui de Poliție, precum și al SMURD", a declarat purtătorul de cuvânt Laura Opriș.

Ea a precizat că deținuții au fost evacuați în siguranță din celulele în care au fost incendiate materiale textile și că nicio persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale suplimentare.

La ora 17,00, pe acoperișul blocului alimentar se mai aflau doar șase persoane, care își strigau revendicările și cereau "să vină televiziunea".

"Conducerea penitenciarului poartă discuții cu deținuții implicați în această formă de protest și încearcă identificarea unor soluții care răspundă problemelor. Principalele aspecte semnalate de către deținuți vizează condițiile de detenție, cum ar fi supraaglomerarea, acordarea de servicii medicale suplimentare, posibile acte de clemență care ar putea fi adoptate", a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Reprezentanta Penitenciarului Bistrița spune că, în acest moment, gradul de ocupare al unității nu este depășit.

"Din ce date am la acest moment, penitenciarul nostru nu se confruntă cu un grad de ocupare pentru capacitatea normală de deținere, nici plângerile deținuților nu au fost în acest sens până acum. Așa cum am menționat, incidentul produs se manifestă pe fondul fraternizării sau al solidarității cu manifestările deținuților din celelalte penitenciare", a spus Laura Opriș.

AGERPRES/(A — autor: Tina Țucui, editor: Oana Popescu, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 „Pot să filmez și eu puțin bucătăria ta?” / Interlopii României au început să-și afișeze ostentativ bogăția

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Sex cu năbădăi în Oltenia! / Patron amenințat cu pistolul de amantul nevestei!