Blinken: dacă acceptăm cedarea de teritoriu în schimbul păcii în Ucraina „deschidem o cutie a Pandorei”

Blinken: dacă acceptăm cedarea de teritoriu în schimbul păcii în Ucraina „deschidem o cutie a Pandorei”

Nu poate exista o pace durabilă în Ucraina dacă Moscova continuă să insiste că Ucraina nu este o națiune de sine stătătoare, a declarat într-un interviu pentru NPR secretarul de stat american Antony Blinken, relatează Insider.

Blinken spune că Rusia trebuie să respecte suveranitatea Ucrainei FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin trebuie să renunțe la ideea că Ucraina nu ar fi o națiune de sine stătătoare și că de aceea ar trebui să fie ștearsă de pe hartă și subsumată Rusiei. El a eșuat deja în această privință. Totuși, el pare să creadă în continuare că este ceea ce încearcă să realizeze. C ât timp nu îi este corectată această viziune, este dificil de întrevăzut cum se pot face progrese în direcția unui acord de pace”, a spus Blinken.

Oficialul american a mai spus că orice acord de pace presupune respectarea integrității teritoriale a Ucrainei, altminteri nu ar putea fi vorba despre o „pace dreaptă și durabilă”.

Dacă ratificăm confiscarea de teritoriu de către o altă țară, spunând că «este în regulă, poți să intri, să îl iei prin forță și să îl păstrezi», atunci am deschide o cutie a Pandorei în lume pentru viitori agresori care își vor zice: «Ei bine, vom face și noi așa și vom fi lăsați în pace”, a explicat Blinken.

Moscova a pretins în septembrie că a anexat patru regiuni ucrainene - Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson - deși nu le ocupase în totalitate. Putin a ordonat cucerirea până în martie a regiunilor Lugansk și Donețk, unde sunt concentrate luptele în prezent, dar forțele ruse au intensificat bombardamentele pe întreaga linie a frontului, din nord până în sud.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că Rusia a început noua sa ofensivă.

"Vedem că ceea ce face președintele Putin acum este să trimită mii și mii de trupe suplimentare, acceptând o rată foarte mare de pierderi, suferind pierderi mari, dar punând presiune asupra ucrainenilor. Iar ceea ce îi lipsește Rusiei în calitate, încearcă să compenseze prin cantitate", a declarat Stoltenberg.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...