Blogger rus amendat pentru că a povestit pe internet că l-a visat pe Zelenski

Blogger rus amendat pentru că a povestit pe internet că l-a visat pe Zelenski

Ivan Losev, un blogger rus în vârstă de 26 de ani, din orșul Chita, Siberia, a fost amendat cu 30.000 de ruble (circa 447 de euro) pentru „discreditarea” armatei după ce a relatat un vis de-al său pe o rețea de socializare, care îl includea și pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, conform RFE/RL .

Ivan Losev a devenit anti-Putin încă din timpul școlii Foto: Instagram

Astăzi am visat că am fost mobilizat, adus într-un fel de cantonament, iar în acel moment s-au repezit Forțele Armate ale Ucrainei, conduse de Zelenski, i-au adunat pe toți, urmau să împuște și în acel moment. Zelenski a trecut pe lângă mine și a spus: „Oh, ți-am văzut postările de pe Instagram, Slavă Ucrainei!” Îi răspund: „Slavă eroilor!” Zelenski mă bate cu bucurie pe umăr și spune: „Da, haide, pleacă, toți ceilalți vor fi împușcați." Și iată-ne cu el, ne uităm la toate acestea, și îi spun: "Este posibil să-ți faci un selfie cu tine pentru Instagram?" Zelenski spune: "Este posibil”, este postarea pe care Ivan Losev, proprietarul unei saune din Chita, a postat-o pe pagina sa de Instagram .

De altfel, el ar mai fi scris povestiri similare fără ca să știe că ofițerii FSB (Serviciul Federal de Securitate) îi monitorizează pagina.

Bărbatul a povestit într-un interviu pentru RFE/RL că într-o zi a fost sunat pe telefonul său de la serviciu și i s-a spus că „există motive să cred că sunteți implicat în discreditarea Curții Supreme a Federației Ruse”, și i-au sugerat să se prezinte la departamentul de poliție.

Mi-au dat un dosar, erau descrieri ale poveștilor mele de pe Instagram. Adică, după cum mi se pare, din iunie, cineva îmi urmărește poveștile. Pagina mea este deschisă, nu văd ce fel de oameni se uită la ea. Mai mult, o mulțime de oameni din orașul meu mi-au dat mesaje în care mi-au scris că „am o cunoștință în FSB, vor veni la tine, te vor reține”, a povestit Ivan.

După cum a reieșit din materialele cazului, pe 23 septembrie, un agentul junior al FSB Danilov, din orășelul Zabaikalsk, la 400 km de Chita, a pregătit un document în care a relatat o serie de postări ale lui Losev pe Instagram. În ele, autorul, Ivan își împărtășea în special gândurile despre mobilizarea parțială și despre războiul din Ucraina.

Printre numeroasele publicații ale lui Losev, înregistrate de ofițerul FSB Danilov, a fost o repovestire a visului autorului, cu participarea lui Vladimir Zelenski.

Îmi place să împărtășesc tot felul de prostii. Când Putin a anunțat mobilizarea , țoți se îngrijorau că că ar putea veni după ei, și atunci am avut un astfel de vis, mi-am amintit în detaliu. M-am gândit: ei bine, măcar e ceva amuzant (...). Abonații mei au râs, au spus că a fost un vis mișto. Nici nu credeam că acest lucru [ar atrage atenția FSB], pentru că în aceeași zi posteam articole din publicațiile de știri și îmi scriam părerile”. a mărturisit el.

Ivana spus de asemenea că îl urmărește zilnic pe Zelenski pe Instagram, și chiar a început să înțeleagă bine limba ucraineană datorită lui.

Pe 1 noiembrie, materialele cazului au ajuns la biroul șefului Departamentului Afacerilor Interne regionale.

„Au fost înregistrate cel puțin șase motive pentru investigarea cazului și măcar trebuia să nu spună visul cu Zelenskii pentru a nu se face de rușine. Nu-mi pot imagina asta: un ofițer FSB din (orașul) Zabaikalsk a stat cu o față serioasă mi-a recitit timp de 40 de minute povestea despre cum l-am visat pe Zelenski?! Aceasta este o idiotie”, a mai spus tânărul.

De altfel el a recunoscut că că chiar dacă ar fi știut că FSB-ul îi urmărește pagina nu ar fi schimbat nimic din ce a făcut.

-„ Pentru mine, Instagram este un mijloc de a-mi elibera emoțiie. Se întâmplă să nu mai scriu nimic acolo câteva zile, apoi citesc despre ce prostii a făcut Rusia sau ce a spus Lavrov, și îți reverși emoțiile, pentru că dacă le ții pentru tine, încep să te sfâșie. .

M-am împăcat deja cu potențialul gând că va trebui să fug sau că nu voi putea alerga și voi fi închis. Voi fi închis, dar eliberat după o oră. Mi se pare că războiul este pe cale să se termine și nu se va termina în favoarea Rusiei. Sunt sigur că Ucraina va câștiga. De îndată ce Ucraina va câștiga, toți oamenii care sunt reținuți acum [pentru „falsuri” despre armată] vor fi fie eliberați. Și nu ne va fi rușine să privim în ochii comunității internaționale, a ucrainenilor și a noastră.

Iar oamenii care susțin [războiul], emit legi [de cenzură] și le pun în aplicare, le va fi rușine, se vor înroși când vor fi întrebați cu cine au ținut în timpul războiului. Și nu îmi va fi rușine și sunt gata să suport pedeapsa pentru asta”, a mai spus Losev.

Dosarul său administrativ de „discreditare” a fost depus la Judecătoria Centrală din Chita pe 8 decembrie, iar a doua zi, judecătorul Danyil Shestakov l-a găsit vinovat.

Losev însuși nu a participat la procesul său pentru că a dormit prea mult. El spune că nu a fost informat în mod corespunzător cu privire la ora ședinței, iar site-ul instanței de judecată a fost indisponibil, după cum notează sursa ciatată.

Losev a devenit anti-Putin încă din timpul școlii, când părinții lui erau des chemați de director. El a început să monitorizeze situația din Ucraina în timpul Euromaidanului din 2013, când avea 17 ani. Potrivit acestuia, îi era clar de ce ucrainenii luptă pentru integrarea europeană, și nu pentru apropierea de Rusia, care a fost susținută de președintele de atunci Viktor Ianukovici.

Îmi place Ucraina, că este o țară democratică în care oricine poate deveni președinte. Este banal în ultimii opt ani să condamnăm la televizor, au fost schimbați patru președinți. Ianukovici, pro-rus și hoț înlăturat, [Alexander Turchynov], în timpul căruia s-au întâmplat multe lucruri groaznice, de exemplu, incendiul din Casa Sindicatelor din Odesa, un antreprenor [Petro Poroșenko] și doar o persoană bună, obișnuită [ Vladimir Zelenski] – un visător, un entuziast, uneori un populist, își ia și își schimbă țara”, a susținut el.

Tânărul a povestit că dacă va reuși vreodată să-l întâlnească pe Zelenski, îi va spune că își dorește și pentru ruși un astfel de președinte, apoi îl va ruga să facă un selfie cu el.

După Putin, Rusia are nevoie de un președinte la nivel de tranziție cu care oamenii să se relaxeze pur și simplu. Și Ucraina a fost jefuită înainte, a existat corupție. Oamenii s-au săturat de politicienii care fură și vor doar o persoană bună, nu un politician. Și iată că a venit un om bun, care s-a dovedit și el un om cu ouă, care schimbă lumea chiar acum. După părerea mea, Zelenski este cel mai puternic, cel mai puternic politician din lume”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

4 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?