Bloomberg: Trump pregăteşte o listă de graţieri preventive pentru consilieri, membri ai familiei şi posibil chiar pentru el însuşi

Bloomberg: Trump pregăteşte o listă de graţieri preventive pentru consilieri, membri ai familiei şi posibil chiar pentru el însuşi

Preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a pregătit o listă extinsă de persoane pe care speră să le graţieze în ultimele zile ale mandatului său, aceasta incluzând oficiali înalţi de la Casa Albă, membri ai familiei, rapperi cunoscuţi şi posibil chiar şi pe el însuşi, potrivit unor surse familiare cu această chestiune, citate de Bloomberg.

Trump speră să anunţe graţierile la 19 ianuarie, ultima sa zi întreagă de mandat, iar ideile sale sunt în prezent examinate de consilieri şi de biroul juridic de la Casa Albă, au spus sursele.

Cea mai mare întrebare cu care se confruntă echipa sa juridică ar putea fi dacă preşedintele are autoritatea de a se graţia pe sine însuşi, aşa cum a discutat în ultimele săptămâni cu consilierii săi, potrivit persoanelor aflate la curent cu aceste conversaţii. Trump a afirmat anterior că are putere aceasta, deşi este o chestiune de dispută juridică şi nu a mai fost niciodată încercată de vreun preşedinte, precizează Bloomberg.

O autograţiere s-ar putea de asemenea dovedi un important dezavantaj politic şi i-ar putea obstrucţiona o nouă candidatură la preşedinţie, oponenţii urmând cel mai probabil să sugereze că un astfel de gest ar echivala cu recunoaşterea că s-a gândit că ar putea fi inculpat pentru încălcarea legii.

Graţieri preventive sunt luate în discuţie pentru oficiali înalţi de la Casa Albă care nu au fost inculpaţi pentru nereguli, printre care şeful de cabinet Mark Meadows, consilierul Stephen Miller, şeful personalului, John McEntee, şi directorul de social media, Dan Scavino.


Foto: (c) Chris Kleponis POOL / EPA


Fiica cea mare a preşedintelui, Ivanka Trump, şi soţul său, Jared Kushner, ambii cu poziţii în Casa Albă, sunt de asemenea luaţi în considerare pentru graţiere, potrivit surselor. Şi avocatul personal al lui Trump, Rudy Giuliani, a discutat la rândul său cu preşedintele despre chestiunea graţierii.

Graţieri preventive sunt luate în considerare şi pentru alţi membri ai familiei preşedintelui, precum şi pentru prieteni şi aliaţi. De exemplu, Trump a sugerat o graţiere preventivă pentru Kimberly Guilfoyle, fostă prezentatoare la Fox News care are o relaţie cu fiul său cel mare, Donald Trump Jr. .


Foto: (c) Chip Somodevilla POOL / EPA


Preşedintele vrea aceste graţieri preventive pentru a proteja persoanele beneficiare de inculpări pentru orice tip de infracţiuni federale comise înainte de emiterea graţierilor.

Trump ia de asemenea în considerare o graţiere tradiţională pentru Albert Pirro, care a lucrat anterior cu preşedintele în afaceri imobiliare şi a fost condamnat pentru fraude fiscale. Pirro este fostul soţ al prezentatoarei de la Fox News Jeanine Pirro, un fost procuror districtual în Westchester County din New York.

Preşedintele analizează totodată posibilitatea de a graţia celebrităţi precum rapperii Lil Wayne, cu care s-a fotografiat în timpul campaniei prezidenţiale, şi Kodak Black, condamnat la închisoare pentru că a falsificat documente pentru a obţine o armă.


Foto: (c) NUCCIO DINUZZO / EPA


Lista lui Trump este în prezent analizată de avocaţi, care sunt îngrijoraţi că graţierile ar putea atrage noi acuzaţii de obstrucţionare a justiţiei pentru membri ai administraţiei. Procesul este gestionat parţial de consilierul juridic de la Casa Albă, Pat Cipollone.

Bloomberg menţionează că, până la redactarea materialului, purtătorul de cuvânt al Casei Albe nu a răspuns la o solicitare de a exprima o poziţie.

În timp ce unele dintre propunerile de graţiere au avansat pe traseul juridic necesar la Casa Albă, ideea autograţierii este mult mai puţin avansată, potrivit surselor, aflându-se în prezent doar la stadiul de discuţie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu