Bogdan Gheorghiu, propus ministru al Culturii (fişă biografică)

Bogdan Gheorghiu, propus ministru al Culturii (fişă biografică)

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a anunţat, la 30 octombrie 2021, că a depus la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri ai Cabinetului său. Bogdan Gheorghiu a fost propus ministru al Culturii.

Bogdan Gheorghiu s-a născut la 1 iulie 1975. A absolvit Facultatea de compoziţie, muzicologie, pedagogie muzicală şi teatru, specializarea universitară Actorie, din cadrul Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi, precum şi Facultatea de Arte, specializarea universitară Actorie, din cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti, conform CV-ului publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, www.cdep.ro .

În 1999 a pus bazele Teatrului Dramatic "Bucovina", proiect propriu, iniţiat după absolvirea Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti. A fost realizator de emisiuni la postul tv Tele7ABC (iun.-sept. 2000) şi în cadrul postului Radio AS Suceava (2000-2007).

A mai fost manager al postului Radio Gold Rădăuţi (2004-2006) şi al postului TV Rădăuţi (2005-2006), realizator, director de programe, manager şi proprietar al Bucovina TV (2007-2014). Inspector de specialitate în cadrul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Suceava (2001-2003). A înfiinţat o firmă de producţie pentru realizarea unor programe de televiziune, obiectivul principal al acesteia constând în realizarea unor programe TV axate pe zona Moldovei, pentru diferite televiziuni naţionale/regionale (2002-2003). În 2014 se retrage din televiziune. Preşedinte al "Asociaţiei Televiziunilor Locale şi Regionale" (2012-2016), potrivit sursei citate mai sus.

În ianuarie 2016 s-a înscris în Partidului Naţional Liberal (PNL).

La alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016 a candidat pe listele PNL pentru un loc în Camera Deputaţilor şi fost ales în circumscripţia electorală nr. 35 Suceava. În legislatura 2016-2020, a fost membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

La alegerile legislative din 6 decembrie 2020 a fost reales deputat în circumscripţia electorală nr.35 Suceava din partea Partidului Naţional Liberal. Este membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă (al cărei secretar a fost până în feb. 2021), membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Irlanda şi al Grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Ţărilor de Jos, potrivit site-ului www.cdep.ro.

A fost ministru al Culturii în Guvernul Ludovic Orban I (nov. 2019-mart. 2020), în Guvernul Orban II (mart.-dec. 2020) şi în Guvernul Florin Cîţu (din dec. 2020).

La 26 septembrie 2021, a fost ales, de Consiliul Naţional al PNL, vicepreşedinte politic. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Marina Bădulescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ai greșit platforma” / „Bă, ai înnebunit!!! Ați ajuns săraci? / Iubita lui Selly a produs stupefacție în online cu ultimele postări

2 PSD s-a încurcat în propriile combinații cu sindicatele? / Liderii PNL au simțit că Ciolacu are genunchii moi! L-au mandatat pe Ciucă să pună presiune p…

3 VIDEO „Dacă eşti obraznic, te trimit şi în altă parte!” / Reacția unei doctorițe căruia un pacient i-a reproșat că se juca pe telefon în timp ce oamenii…

4 Elita rusă nu mai crede în victorie / „Războiul clanurilor” pentru tronul „țarului Putin” a început

5 VIDEO Din nou panică la granița Rusiei cu Ucraina! / Canalele de Telegram anunță o pătrundere a trupelor de diversiune în regiunea Bryansk