Bogdan Licu: Parchetele din țară lucrează în 400 de dosare cu SRI; nu se oprește nicio interceptare

Primul adjunct al procurorului general, Bogdan Licu, a declarat luni că parchetele obișnuite din țară, fără DNA și DIICOT, lucrează în prezent în aproximativ 400 de dosare cu Serviciul Român de Informații (SRI), urmând ca punerea în executare a mandatelor de interceptare să fie preluată de Direcția Operațiuni Speciale (DOS) din cadrul Poliției Române.

La prezentarea bilanțului activității Ministerului Public pe anul 2015, Bogdan Licu a precizat că, împreună cu Ministerul de Interne, vor trebuie găsite soluții pentru ca procurorii să își poată desfășura în bune condiții activitățile de urmărire penală, inclusiv prin preluarea a 40 de ofițeri de poliție judiciară.

"Încercăm să funcționăm în parametrii optimi, fără întreruperi în activitatea de urmărire penală. În ceea ce privește ordonanța de urgență, pe noi procurorii ne bucură. Pentru prima dată, parchetele obișnuite vor avea ofițeri de poliție judiciară. Evident că cei 40 de polițiști judiciariști nu sunt suficienți, însă este un început și împreună cu Ministerul de Interne am identificat soluții în care să putem funcționa în parametrii normali, urmând să facem analize periodice asupra impactului decizie CCR asupra activității noastre", a precizat Bogdan Licu.

El a explicat că, în dosarele lucrate de procurori împreună cu SRI, nu se oprește nicio interceptare.

"Din momentul în care se va publica decizia CCR în Monitorul Oficial, vor fi întrerupte mandatele de interceptare aflate în derulare cu SRI și acestea vor continua prin Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române", a adăugat Bogdan Licu.

Licu a precizat că procurorii de caz, care au în lucru dosare cu interceptări, vor dispune prin ordonanțe întreruperea interceptărilor realizate cu SRI și continuarea lor cu DOS din cadrul IGPR. De altfel, și înainte de decizia CCR, procurorii lucrau cu DOS în anumite dosare.

În opinia sa, pentru parchetele din țară cea mai mare problemă nu sunt interceptările, ci instalarea de tehnică ambientală, activități de filaj, transcrierea convorbirilor atunci când se utilizează limbi străine sau captarea datelor de pe internet.

"Cu siguranță vom avea de suferit, nu ne ascundem după deget că totul va merge ca înainte. Sperăm să fie turbulențe cât mai mici în activitatea noastră", a subliniat Bogdan Licu.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

3 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

4 ALERTĂ / Noi informații-bombă din dosarul 10 august, desecretizat de Guvern / Document INTEGRAL

5 Citiți și voi cum proceda PSD pentru a pune pe funcții slugoii de partid / Studiu de caz: Cum a ajuns ăsta șeful…

recomandări

Te ia DNA: Vlad Cosma

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă