BOMBA de la Bruxelles a EXPLODAT! Fondurile europene vor fi condiţionate de respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei! OFICIAL!

BOMBA de la Bruxelles a EXPLODAT! Fondurile europene vor fi condiţionate de respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei! OFICIAL!

Comisia Europeană a anunţat astăzi în mod oficial că în viitorul buget, 2021-2027, plata de către Bruxelles a fondurilor europene pentru statele membre va fi condiţionată de respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei, anunță  G4Media.ro .

Comisia Europeană a elaborat un mecanism nou prin care statele membre vor fi monitorizate în acest sens. Dacă propunerea Comisiei va fi acceptată de Parlamentul European şi statele membre, un stat sancţionat va avea plăţile oprite pe toate programele cu fonduri UE, inclusiv Erasmus, dar acel stat va fi obligat să continue plăţile către beneficiarii finali.

Statele net contributoare, printre care Germania, au fost principalele promotoare ale iniţierii acestui mecanism.

De ce este aceasta o prioritate?

În anexa la comunicatul de presă publicat miercuri de Comisia Europeană denumită „Buna gestiune financiară și statul de drept” se explică de ce este o prioritate legarea alocării fondurilor europene de respectarea justiției și a statului de drept: „Uniunea Europeană este o comunitate bazată pe statul de drept. Instanțelor independente de la nivel național și european le-a fost încredințată misiunea de a urmări respectarea regulilor și normelor acceptate de comun acord și de implementarea lor în toate statele membre. Deja, potrivit actualelor reguli, statele membre trebuie să demonstreze că regulile și procedurile privind managementul financiar al fondurilor europene sunt aspre și că finanțările sunt suficient de bine protejate împotriva abuzului și fraudei. Cu toate acestea, nu există în prezent un mecanism care să protejeze banii plătitorilor de taxe din UE în caz de deficiențe în ceea ce privește statul de drept în țările membre.”.

„Doar o justiție independentă care susține statul de drept și securitatea judiciară în toate țările membre poate poate garanta, în cele din urmă, că banii din bugetul UE sunt suficient protejați. Comisia propune noi reguli pentru a proteja bugetul UE în fața riscului financiare provocat de deficiențele generalizate în ceea ce privește statul de drept”, se mai arată în anexa la comunicatul de presă publicat de Comisia Europeană.

Anexa la comunicatul de presă publicat miercuri de Comisia Europeană denumită „Buna gestiune financiară și statul de drept”:

Oficial

Încălcarea criteriilor care definesc statul de drept va avea consecinţe financiare. A spus-o preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în Parlamentul European, când a prezentat propunerea de buget pentru 2021-2027. Şeful Executivului comunitar vrea un mecanism prin care să poată fi restricţionat accesul la fonduri europene pentru ţările membre care nu respectă statul de drept.

 „O inovație majoră în cadrul bugetului propus este consolidarea legăturii dintre finanțarea UE și statul de drept. Respectarea statului de drept reprezintă o condiție prealabilă esențială pentru buna gestiune financiară și pentru eficacitatea finanțării din partea UE. Comisia propune, prin urmare, un nou mecanism, care să protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficiențele generalizate care afectează statul de drept în statele membre. Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricționeze accesul la finanțarea din partea UE în mod proporțional cu natura, gravitatea și amploarea deficiențelor care afectează statul de drept. O astfel de decizie ar urma să fie propusă de Comisie și adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă”, se arată în proiectul de buget 2021-2027.

„Vom asigura buna gestiune financiară prin introducerea primului mecanism privind statul de drept. Aceasta înseamnă să acționăm responsabil când este vorba de banii contribuabililor noștri. Mingea este acum în terenul Parlamentului și al Consiliului. Cred cu tărie că ar trebui să ne propunem să ajungem la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor”, a spus președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

Va aloca UE mai puţini bani României în viitorul buget?

Deocamdată, Comisia Europeană a publicat doar propunerile de alocări pe marile programe, din care rezultă că va fi o scădere a bugetelor pe două linii unde România este unul dintre marii beneficiari – Politica Agricolă Comună şi fondurile de coeziune. Propuneri de buget pentru fiecare stat membru vor fi prezentate de Comisie după şedinţa din 30 mai. Având în vedere ieşirea din UE a Marii Britanii (un contributor net la bugetul UE), dar şi slaba performanţă a României la absorbţia fondurilor europene, este de aşteptat ca executivul să propună o sumă mai mică pentru România în exerciţiul bugetar viitor, 2021 – 2027.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina