BOMBA din America! SUA blochează accesul României la OECD! Ni se reproșează problemele din Justiție și instabilitatea politicilor economice (surse)

Bomba din America! SUA blochează accesul României la OECD! Ni se reproșează problemele din Justiție și instabilitatea politicilor economice. România își dorește de mult timp să devină membru al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). Se vorbește de această aderare din 2004 și au trecut deja de atunci 8 garnituri guvernamentale pe la Palatul Victoria și lucrurile bat pasul pe loc. OECD a primit de 2 ori (în 2004 și 2012) noi membri, România încă așteaptă o decizie favorabilă. Numai că de multă vreme se bate pasul pe loc și adevărata problemă este la București.

 Aderarea la acest organism ne-ar aduce importante beneficii economice și nu mai în plan internațional. Potrivit unui raport OECD din decembrie 2016, așteptarea pare că va fi de durată și nu depinde în primul rând de consensul membrilor organizației, ci chiar de România, care are semnificative restanțe de la îndeplinirea criteriilor de aderare.

După ce un stat își anunță intenția de aderare la organizație, OECD declanșează o monitorizare a respectivului aplicant pentru a decide dacă acesta respectă un set de regulile comune. Ultimul raport al OECD, elaborat în decembrie 2016, indică faptul că organizația monitorizează următoarele 5 domenii: Centrul de guvernare, Managementul strategic al resurselor umane, Guvernanță bugetară, Guvernare deschisă, Guvernare digitală, potrivit cursdeguvernare.ro Temele însă nu au fost făcute și la ședința din septembrie 2017 România a rămas tot în afara organizației.

Adevărata problemă însă o reprezintă în acest moment partenerul strategic al României. Surse diplomatice susțin pentru STIRIPESURSE.RO că accesul României în OECD este blocat de SUA. Americanii sunt de părere că în România există probleme care afectează destul de grav economia de piață: instabilitatea politicilor economice guvernamentale. La aceste probleme se adaugă problema justiției, care chiar dacă tehnic nu au nici un fel de legătură cu criteriile de accedere în organizație sunt mereu ridicate.

OECD este o organizatie internationala cu 35 de membri - state dezvoltate care accepta principiile democratiei reprezentative si a economiei de piata libere. Romania si-a depus candidatura in urma cu cativa ani. Aderarea la OECD e similara pentru o tara in plan economic cu aderarea la NATO in planul securitatii si aderarea la UE in plan politic. De exemplu Ungaria este membru OECD din 1996.

Galerie foto și documenteTrimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a mințit Dăncilă despre angajarea fiului și, mai ales, cum a băgat în față adopția, cu nemernicie tipic pe…

2 VIDEO Sondaj pe stradă în București. Iohannis are un scor zdrobitor. Pensionară: „Este rușinos să fie Dăncilă …

3 A murit Corina Untilă, unul dintre eroii veritabili din decembrie '89: „Am fost împuşcată de armata propriei m…

4 Birchall a rămas cu colții înfipți în gâtlejul Proastei! Nou atac după minciunile sfruntate de marți

5 HOPA! Bogdan Aurescu și Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, discuții despre ridicarea vizelor românilor

recomandări

Te ia DNA: Catalin Chereches

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi