BOMBA din America! Suspiciune de corupere a unor oficiali guvernamentali români de către un grup israelian!

BOMBA din America! Suspiciune de corupere a unor oficiali guvernamentali români de către un grup israelian!

 Grupul israelian Elbit Imaging, principalul acționar al dezvoltatorului imobiliar Plaza Centers, care se ocupă de mulți ani de transformarea Casei Radio într-un centru comercial, a acceptat să plătească o amendă civilă de 500.000 de dolari în SUA, după ce autoritățile americane au decis că israelienii au încălcat legea și au plătit nejustificat 14 milioane de dolari unor consultanți pentru proiectul din România, dezvăluie  Profit.ro

“Între 2007 și 2012, Plaza Centers a plătit consultanților, direct și indirect, aproximativ 14 milioane de dolari. Directorii din conducerea Plaza Centers au autorizat aceste plăți, deși documentele aduse în sprijinul plăților nu au identificat serviciile furnizate de consultanți conform contractelor”, este concluzia Autorității americane pentru Reglementarea Pieței de Capital (SEC).

Plaza Centers a înregistrat plățile către consultanți drept “cheltuieli legitime pentru serviciile primite, când, de fapt, fondurile, sau o parte din ele, e posibil să fi fost folosite pentru a corupe oficiali guvernamentali români sau să fi fost delapidate“, arată SEC în decizia, analizată de Profit.ro, privind amenda civilă impusă Elbit.

Grupul Elbit, listat pe bursa Nasdaq, a fost investigat în SUA după ce a raportat, voluntar, nereguli descoperite în legătură cu proiectul Casa Radio, deținut în parteneriat cu statul român și grupul turc Kucuk. Elbit a notificat autoritățile din România și SUA că a descoperit neregulile în 2016 și a inițiat o anchetă internă.

SEC a decis că Elbit a încălcat Legea privind practicile de corupție în străinătate (FCPA), în condițiile în care a plătit, prin intermediul Plaza Centers, milioane de dolari către consultanți terți și agenți de vânzări în legătură cu proiectul Casa Radio și vânzarea unui portofoliu imobiliar mare în SUA.

În total, Elbit ar fi efectuat plăți nejutificate de 27 milioane de dolari. “Elbit și Plaza au făcut plățile deși nu aveau dovezi că agenții de vânzări și consultanții au furnizat serviciile contractate”, arată SEC, care precizează că amenda impusă Elbit reflectă cooperarea grupului cu autoritățile. În 2006, Elbit, prin intermediul subsidiarei Plaza Centers, a anunțat că vrea să dezvolte Casa Radio într-un centru comercial și a angajat o firmă internațională de consultanță pentru evaluarea proiectului.

În luna august a aceluiași an, Plaza Centers a semnat un contract cu o firmă terță care să asiste compania în obținerea unei invitații de la Guvernul român la licitația pentru Casa Radio și, ulterior, pentru obținerea autorizațiilor necesare dezvoltării proiectului.

În februarie 2007, cu acordul statului român, Plaza Centers a cumpărat un pachet de 75% din proiectul Casa Radio în schimbul sumei de aproximativ 40 milioane de dolari în numerar. România deține 15% din proiect, restul acțiunilor fiind deținute de grupul turc Kucuk. “Nu există documente sau alte dovezi care să demonstreze că firma de consultanță angajată în 2006 a furnizat orice tip de serviciu în legătură cu tranzacția”, potrivit SEC.

Autoritatea americană notează că firma terță ar fi fost angajată din ordinul directorului general al Elbit de atunci, care deținea aproximativ 50% din acțiunile grupului. Deși SEC nu indică numele oficialului Elbit, este vorba de magnatul israelian din domeniul imobiliar Mordechai Zisser, care a fost forțat să cedeze controlul grupului în 2014, după ce a acumulat datorii de 2,5 miliarde de shekeli noi (aproximativ 800 milioane dolari). Zisser a murit în iunie 2016, din cauza cancerului.

În 2011, din ordinul aceluiași director, Plaza Centers a încheiat un al doilea acord cu o firmă terță, de asemenea pentru servicii de consultanță privind proiectul din România. Noul consultant trebuia să asiste cu achiziția participației de 15% deținută de statul român și cu obținerea autorizațiilor necesare dezvoltării proiectului.

Din nou, nu există documente sau alte dovezi care să ateste faptul că vreunul dintre consultanți a furnizat serviciile pentru care a fost contractat, precizează SEC. “De exemplu, consultanții nu au participat la nicio întâlnire dintre oficialii români și reprezentanții Plaza Centers și nu pare ca aceștia să fi depus orice alt material care să dovedească că au efectuat servicii de consultanță”, potrivit autorității americane.

Pe lângă amenda civilă de 500.000 de dolari impusă Elbit, SEC a ordonat grupului să înceteze orice activitate care contravine prevederilor legislației privind piața de capital din SUA. Israelienii de la Elbit au intrat pe piața românescă la începutul anilor 2000, prin achiziția fostului hotel București, transformat ulterior în complexul Radisson Blu.

Anul trecut, Elbit a vândut complexul către două fonduri de investiții în schimbul sumei de 169 milioane de euro, cea mai mare tranzacție din sectorul hotelier din România, anunțată în premieră de Profit.ro. Prin intermediul Plaza Centers, israelienii dețin mai multe terenuri în România pentru dezvoltări de centre comerciale. Plaza Centers se află în proces de reorganizare a afacerilor din 2013.

În octombrie anul trecut, Plaza Centers a anunțat că a vândut două terenuri, din Timișoara și Constanța, pentru 8,5 milioane de euro și că a obținut PUZ-ul pentru transformarea Casei Radio în complex comercial. La acel moment, surse la curent cu situația au declarat pentru Profit.ro că israelienii iau în calcul vânzarea proiectului.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

2 Dezvăluire fără precedent despre Armata Rusiei! / Echipamente ultramoderne, de miliarde de euro, au fost distruse sau aruncate deoarece soldații ruși nu…

3 Avertismentul profesorului Ciurea despre mici și cârnați

4 VIDEO A început lupta pentru putere la Moscova? / FSB l-a arestat pe un angajat al șefului mercenarilor Wagner, cunoscut pentru criticile față de Serghe…

5 VIDEO Una dintre cele mai spectaculoase imagini de pe frontul din Ucraina. Bineînțeles, rușii sunt la „primire”...