BOMBA din SUA! Cazul Dragnea-Broidy ajunge în presa americană. The New York Times: Circinus este pe punctul de a încheia contracte în România după ce Broidy l-a invitat pe Dragnea la Trump

BOMBA din SUA! Cazul Dragnea-Broidy ajunge în presa americană. The New York Times: Circinus este pe punctul de a încheia contracte în România după ce Broidy l-a invitat pe Dragnea la Trump

Abilitatea lui Elliot Broidy de a-și utiliza conexiunile politice pentru a-și spori afacerile arata cum “abordarea neortodoxă a guvernării de către Donald Trump a dat naștere unui nou tip de comercializare a accesului în mlaștina pe care a jurat să o scurgă”, scrie New York Times. Articolul oferă drept exemplu inclusiv invitația acordată lui Liviu Dragnea, descris de autorii articolului drept “un parlamentar român acuzat de corupție”, pentru a participa la hotelul lui Trump din Washington și care a postat pe Facebook fotografii pe Facebook cu președintele. „Circinus este pe punctul să primească contracte în România, afirmă oameni apropiați de Broidy”, afirmă oameni apropiați de Broidy, citați de NYT.

Acest tip de acces, notează The New York Times, citat de G4Media.ro, are valoare pe scena internațională, unde percepția susținerii de către președintele american sau chiar o fotografie cu acesta le poate fi utilă liderilor când se întorc în tara lor.

Intr-o declarație citată de The New York Times, Broidy susține că succesul companiei sale se datorează angajării „celor mai buni oameni, inclusiv a unui număr de foști ofițeri”, și nu datorită conexiunilor sale politice. „Ideea că succesul nostru derivă din activitățile de anul trecut din jurul inaugurării președintelui nu este doar eronat ci și insultător pentru cariera și profesionalismul veteranilor noștri bine pregătiți și decorați”.

Publicația americană amintește că omul de afaceri, care detine din 2015 compania Circinus a fost implicat in 2009 intr-un rasunator caz de coruptie in Statele Unite. Elliot Broidy a demisionat in 2009 din functia de preşedinte al fondului de investiţii Markstone Capital, după ce a recunoscut că a dat mită 1 milion de dolari către oficiali ai statului New York şi către manageri ai fondurilor private de pensii. Broidy si-a recunoscut faptele si a platit 18 milioane de dolari pentru a scapa de inchisoare. (Vezi aici relatarea intregii afaceri).

NYT notează că, pentru a-și reface reputația după acest episod, și-a extins afacerile in industria militară și de securitate, înființând o noua companie numită Threat Deterrence în 2013 și cumpărând Circinus în iulie 2015.

Afacerile sale au decolat dupa alegerea lui Trump, adauga sursa citată. Potrivit NYT, Circinus a căștigat contracte în toată lumea, inclusiv contracte militare valorând peste 200 de milioane în Emiratele Arabe.

Însă ziarul scrie că Broidy a înregistrat un recul subit. Unul din partenerii săi de afaceri, George Nader, cooperează în prezent cu procurorul special (Robert Mueller), a cărui investigații vizează contactele lui Nader cu oficiali de top din administrația Trump și posibilul său rol în canalizarea fondurilor din Emirate către campania lui Trump, potrivit unor surse apropiate afacerii.

Pe larg despre afacerea Nader – Emirate a scris The New York Times într-un articol publicat pe data de 5 martie, în care arata cum Brodiy i-ar fi cerut lui Trump să-l demită pe secretarul de stat Tillerson.

Fragmentul din NY Times referitor la Romania

 „Doi oficiali din România, un alt potențial client pentru Circinus, l-au întâlnit pe Trump la o petrecere privată la care Brodiy i-a invitat pe durata ceremoniei de inaugurare a mandatului la Trump International Hotel de lângă Casa Albă. Liviu Dragnea, lider parlamentar care conduce Partidul Social Democrat, a pledat pentru legături mai strânse între România și Statele Unite, determinându-l pe Trump să declare <>.

La vremea respectivă, Dragnea se confrunta cu acuzații de corupție, cu care contină să se lupte. Dar la câteva luni după evenimentul de inaugurare, Circinus a continuat să oferteze guvernul cotrolat de Dragnea folosindu-se parțial de potențialul acces la președintele Trump, potrivit unei persoane care lucrează cu guvernul român și a fost informată despre această solicitare.

Circinus este pe punctul să primească contracte în România, afirmă oameni apropiați de Broidy. Compania a încheiat un acord luna trecută cu o companie de armament deținută de stat care pare să-i deschidă calea spre contracte în valoare de peste 200 de milioane de dolari, potrivit presei românești și unor persoane familiare cu procesul de contractare.

Background. Accordul de cooperare incheiat in data de 1 februarie, la sediul Ministerului Economiei, intre compania Romarm si cea americana Circinus Defense, nu este un contract, ci o înțelegere prealabilă între părți, care nu presupune o procedură de selecție/licitație și nu conține clauze financiare, au precizat, pentru HotNews.ro, oficialii Ministerului Economiei. Parteneriatul “vizeaza, în principiu, colaborarea industrială pentru dezvoltarea unor produse și soluții în domeniul informațiilor și tehnologiilor de securitate, atât pentru beneficiari interni, cât și externi”, si “evenimentul a avut un caracter discret, nu secret”.

HotNews.ro a scris in data de 8 februarie ca, reprezentantii firmei Romarm si cei ai companiei americane Circinus, detinuta de Elliot Broidy, fundraiser-ul care l-a invitat pe Liviu Dragnea in ianuarie 2017 la ceremonia de investire a presedintelui Donald Trump, au semnat in data de 1 februarie un acord la sediul Ministerului Economiei.

Acordul a fost semnat fara presa si comunicate oficiale, in mod netransparent, desi la eveniment au participat ministrul economiei, Danut Andrusca, ministrul Apararii, Mihai Fifor si ambasadorul american Hans Klemm. Contactati la acel moment de HotNews.ro, oficialii Ministerului Economiei au confirmat semnarea acestui acord, fara a da mai mult detalii despre continutul acestuia.

Desi oficialii Ministerului Economiei n-au spus despre ce acord este vorba, potrivit informatiilor obtinute de HotNews.ro ar fi vorba de realizarea unui sistem C4ISR care vizeaza unul din programele prioritare majore de inzestrare a Fortelor Armate, cu o valoare estimata la circa 180 de milioane de euro.

Ziarul Adevarul, detinut de Cristian Burci, a fost singura organizatie de presa care a relatat despre acord, intr-un articol publicat a doua zi dupa eveniment, in data de 2 februarie, insa ulterior a sters complet in mod bizar articolul de pe site. Dupa ce HotNews.ro a descoperit si a scris despre acest subiect, Adevarul a republicat articolul cu unele modificari ( Citeste aici explicatiile oferite de redactia Adevarul.ro pentru Paginademedia.ro)

Ulterior, firma americana Circinus a explicat intr-un punct de vedere transmis HotNews.ro, ca intelegerea semnata cu Romarm nu este un contract, ci un acord de parteneriat, pentru care au fost intrunite toate obligatiile legale.


Fragmentul din NY Times referitor la RomaniaTrimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD, ultima crimă / Iordache va fi ales astăzi preşedintele Consiliului Legislativ. Mandatul e pe viaţă

2 ULTIMA ORĂ Alegerea lui Iordache este nulă? Pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ sunt necesa…

3 Noi informații / USR PLUS, scor peste așteptări la parlamentare / PSD și PNL merg cap la cap / Struțocămila lui Pont…

4 ULTIMA ORĂ Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, și-a depus candidatura pentru șefia Consiliului Legislati…

5 Scandal amoros la ATI Giurgiu. Asistentă medicală bătută de o colegă care a acuzat-o că a făcut sex cu anestez…