Boris Johnson: Vaccinarea cu a treia doză a britanicilor trebuie aibă prioritate faţă de donaţiile de vaccinuri

Boris Johnson: Vaccinarea cu a treia doză a britanicilor trebuie aibă prioritate faţă de donaţiile de vaccinuri

Premierul britanic Boris Johnson a insistat luni că programul intern de vaccinare cu doza a treia trebuie să reprezinte "prioritatea noastră" şi nu ca guvernul de la Londra să trimită mai multe vaccinuri ţărilor sărace, relatează dpa.

Premierul britanic a apărat "contribuţiile uriaşe" pe care Regatul Unit le-a avut donând vaccinuri ţărilor în curs de dezvoltare, în contextul în care 1,5 milioane de oameni au primit invitaţii să se injecteze cu a treia doză în Anglia în această săptămână.

În cadrul unei discuţii cu ziariştii spre Adunarea Generală a ONU de la New York, Johnson a spus: "Dar ar trebui să întrerupem program de vaccinare cu doza a treia pentru bătrâni şi persoane vulnerabile în ţara asta? M-am uitat la dovezile despre ce poate face această doză, la protecţia suplimentară pe care o poate asigura oamenilor, şi trebuie să spun că eu cred că asta trebuie să fie prioritatea noastră şi vom continua să facem asta".

"Dar asta nu înseamnă că nu avem şi un angajament masiv faţă de restul lumii, pentru că fundamental suntem de acord că nimeni nu este în siguranţă până când toată lumea nu este în siguranţă", a adăugat el.

Cei eligibili pentru programul de vaccinare cu o doză suplimentară sunt cetăţenii de 50 de ani şi peste, persoanele care locuiesc şi lucrează în centre de îngrijire pentru bătrâni şi lucrătorii din domeniile sanitar şi social.

De asemenea, orice persoană extrem de vulnerabilă din punct de vedere medical, precum şi oricine cu vârsta între 16 şi 65 de ani dintr-un grup cu risc de COVID-19 sunt de asemenea eligibile.

Mulţi însă au ridicat întrebarea dacă această abordare este corectă, în contextul în care milioane de oameni de pe glob nu au primit încă prima doză de vaccin împotriva coronavirus.

De asemenea, s-au exprimat preocupări că eşecul în a vaccina întreaga lume va creşte şansele de apariţie a noi variante, inclusiv unele pentru care actualele vaccinuri ar putea să nu asigure protecţie.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...