Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Borza: "Băieții deștepți" au găsit bunăvoință la ANRE și se ocupă acum cu exportul de energie

Traderii de energie care, în trecut, au căpușat Hidroelectrica au găsit acum bunăvoință la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, întrucât tot ei sunt cei care exportă energie în locul producătorilor, a declarat, marți, Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica. "În 2012, am decuplat 'băieții deștepți' de la energia ieftină a Hidroelectrica, însă aceleași firme de trading sunt acum avantajate de ANRE, întrucât doar ele au exportat energie în ultimii doi ani, în detrimentul producătorilor de energie", a spus Borza, într-o conferință pe teme de energie.

El a explicat că producătorii de energie nu pot derula exporturi din cauza unor interpretări pe care ANRE le aduce Legii energiei.

"ANRE interpretează legea în sensul că producătorii sunt obligați să vândă toată cantitatea de energie disponibilă pe OPCOM. Însă, în lege, nu veți găsi sintagma OPCOM, ci scrie că acest lucru trebuie făcut pe o piață competitivă. Interpretarea noastră este că aceasta poate fi orice piață din cele 27 de UE, pentru că altfel se încalcă principiul liberei circulații", a susținut Borza.

El a arătat că, în 2014, s-au exportat 8,7 TWh, iar anul trecut 11 TWh, prin intermediul traderilor Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustrie și Energy Holding.

"Ceea ce înseamnă, în mare, că producătorii au fost păgubiți de cel puțin 20 de milioane de euro pe care i-ar fi câștigat dacă ar fi făcut aceste exporturi", a mai spus Borza.

Oficialul Euro Insol a adăugat că, în trecut, a înființat o filială Hidroelectrica în Ungaria, pentru export, în cadrul unei vizite la Budapesta la care a participat inclusiv președintele ANRE, Niculae Havrileț. Ulterior, după ce Hidroelectrica a exportat 10 MW, compania a fost amendată de același ANRE pentru încălcarea legislației.

"Este o interpretare penală și abuzivă a legii. Am dat în judecată ANRE pentru acest lucru", a completat Borza.

La rândul său, directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a declarat că susține în totalitate punctul de vedere al lui Remus Borza.

"Cu siguranță, această situație nu este în regulă, întrucât există o reglementare europeană și ești liber să tranzacționezi în spațiul european. Lăsați-ne să demonstrăm că putem vinde", a spus Lulache, prezentă la același eveniment.

Ea a adăugat că a purtat numeroase corespondențe cu ANRE pe această temă.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Țiriac, cu PSD până la capăt! Nu s-a lăsat până nu i-a plasat pe Dăncilă și Teodorovici lângă Halep!

2 VIDEO halucinant cu Dăncilă și Alex Dima de la ProTV! Oameni buni, ascultați-o cum se rățoiește, dobitoaca!

3 VIDEO Imagini-ȘOC cu Dăncilă la Strasbourg vorbind în fața sălii goale! Doar vecinul Băsescu s-a dus s-o ascul…

4 RoMAFIA Ca orice pesedist jegos, Grindeanu și-a tras „cărniță de fotomodel” pe banii noștri.

5 VIDEO Viorica și Ramona sunt prietene. Pe filieră arabă...

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi