Bostan: Legea cartelelor prepay va avea o perioadă de reglementare,astfel încât deținătorii să aibă timp să își declare identitatea

Bostan: Legea cartelelor prepay va avea o perioadă de reglementare,astfel încât deținătorii să aibă timp să își declare identitatea

Legea privind modul în care sunt reglementate cartelele prepay va avea o perioadă de implementare, astfel încât deținătorii să aibă timp să își declare identitatea, a declarat, miercuri seară, la TVR, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, care a precizat că va depune toate eforturile ca această lege să fie cât mai repede dezbătută public.

"Legea o să aibă o perioadă de reglementare, un timp de implementare, de șase luni să spunem. Apoi o să aibă un timp de declarare. Dacă ai cartelă, o să ai un timp să-ți declari identitatea. Ar fi normal să se dea o perioadă rezonabilă de înregistrare, pentru că altfel, în ultima zi de intrare în vigoare a legii o să fie cumpărate zeci de milioane de cartele și nu are niciun efect. În momentul în care deținătorul cartelei, într-un timp rezonabil, să zicem de trei luni, nu se va înregistra...el va primi un sms: trebuie să vii sa te înregistrezi. (Înregistrarea se va face n.r) la un operator de date cu caracter personal sau la magazinele operatorului. Reglementările tehnice or să se dea prin normele metodologice", a spus ministrul Comunicațiilor, subliniind că, în cazul celor aflați în străinătate "am putea să găsim și o formă de semnătură electronică, de identificare la distanța".

Ministrul a explicat că în viitor, conform acestei legi, persoanele care vor dori să cumpere o cartelă vor trebui să se înregistreze cu buletin, în timp ce vânzătorii vor trebui să se autorizeze.

"Ideea este în felul următor...În mod normal mă duc ca simplu cetățean și vreau să cumpăr această cartelă. Cu ajutorul buletinului se înregistrează: cod, data nașterii...Or să le vândă (cartelele n.r) cei care au acces la aceste date, cei care culeg date cu caracter personal. În momentul în care ai dreptul să vinzi această cartelă, trebuie să te înregistrezi ca operator de date cu caracter personal și trebuie să respecți legea, pentru că cei care operează cu date de acest tip trebuie să respecte niște reguli și au niște răspunderi. La acel moment, dacă este un dealer care se autorizează, el poate vinde. Dacă este un chioșc mai mic și nu dorește să se autorizeze, să respecte regulile, atunci nu văd de ce ar vinde acest serviciu. Există o lege ce reglementează corect și clar pe cei care operează cu date cu caracter personal. Și sunt răspunderi și pedepse. În momentul în care dorești să operezi cu astfel de date te înregistrezi la o autoritate responsabilă. Sunt niște relee de siguranță, niște nivele de siguranță și trebuie să le respecți. Dacă nu le respecți ești controlat, amendat etc", a precizat Marius Bostan.

El a menționat că va depune toate eforturile ca legea să intre cât mai repede în dezbatere publică.

"O să depun eforturi cât mai repede această lege să fie discutată, dezbătută public, după toate regulile. La fel am făcut și cu Legea securității cibernetice. Am lansat-o în dezbatere, am făcut două dezbateri publice, am participat în ultima lună cred că la peste 15 întâlniri pe această temă. Am terminat joi săptămâna trecută", a mai spus Bostan.

Ministrul a precizat totodată, că această lege "este dată pentru criminali și infractori" și nu va rezolva toate problemele de securitate ale României, iar, în ceea ce privește constituționalitatea, ea nu face altceva decât să repare ce s-a făcut prost înainte.

"Nu înseamnă că rezolvăm cu această lege toate problemele de securitate ale României. (...) Aceasta este o lege dată pentru criminali și infractori. Referitor la constituționalitate, trebuie spus că nu fac decât să repar ce s-a făcut prost înainte. Am scos acele elemente expuse Curtea Constituțională, le-am extras și le-am tratat conform unui principiu al proporționalității: adică nu trebuie să omorâm, în limbaj popular, musca cu tunul. Adică principii de proporționalitate între ceea ce se poate întâmpla dacă nu fac ceva și ce măsuri trebuie să iau cu costuri rezonabile pentru a micșora probabilitatea", a mai spus șeful MCSI.

Premierul Dacian Cioloș a subliniat, duminică, necesitatea unui control mai bun al vânzării cartelelor prepay, precizând că România este una dintre puținele țări din Uniunea Europeană care vinde cartele prepay fără un control de identitate.

"Înțeleg chiar că au fost folosite în ultima perioadă cartele prepay din România în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există această flexibilitate în România", a spus Cioloș, la Pro TV.

La rândul său, Marius Bostan a afirmat luni că reglementarea acestui segment se află în lucru în cadrul unui grup inter-instituțional.

'Există un grup inter-instituțional care lucrează la această problemă. Noi am considerat prioritate Legea securității cibernetice și deja, astăzi, pleacă în circuitul de avizare, în interiorul Guvernului, această lege. Avem o preocupare și în privința cartelelor prepay. Este o chestiune care ar trebui reglementată. În urma consultărilor cu grupul inter-instituțional vom vedea ce se va întâmpla (...) Personal, aș pleda pentru detașarea problemelor cu cartelele prepay într-o singură reglementare (...) Nu pot decât să repet ceea ce a spus premierul. Este evident că dacă a declarat asta premierul României, nu pot să contrazic ceea ce a spus. Este o realitate, ne izbim de ea. Cartele de acest gen din România s-au mai folosit și pentru alte lucruri. Probabil că erau mai ieftine', a spus Bostan.

Joi, SRI informa, printr-un comunicat de presă, că în România, indivizi afiliați organizațiilor teroriste au folosit cartele prepay pentru comunicare în exterior.

"În România, indivizi afiliați organizațiilor teroriste au folosit cartele pre-paid pentru comunicare în exterior. Investigația privește inclusiv posibilitatea utilizării unor astfel de cartele în atentatele din Europa. De altfel, informații recente indică lansarea de amenințări la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o țară europeană de pe astfel de cartele", a precizat SRI.

SRI menționează că investighează, în cooperare cu instituțiile din Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului și partenerii internaționali, folosirea cartelelor nenominale românești în zone în care activează organizații teroriste.

"SRI a reliefat constant necesitatea adoptării unei legislații privind cartelele pre-paid conforme cu normele UE", subliniază sursa citată.

AGERPRES/(AS — editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Alexandra Cruceru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Ploi, grindină și vijelii anunțate de meteorologi. Județele care intră sub cod portocaliu

2 O avea chiloți pe ea?

3 El este trădătorul reținut de DIICOT pentru spionaj în favoarea Rusiei

4 DNA anunță oficial care este „faza” cu Coldea

5 Reacția categorică a lui Gică Hagi, după ce Ianis a fost scos la vânzare de Rangers