Botoşani: Liderul sindical din SJU cere declararea COVID-19 ca boală profesională pentru cadrele medicale

Botoşani: Liderul sindical din SJU cere declararea COVID-19 ca boală profesională pentru cadrele medicale

Liderul Sindicatului ''Sanitas'' din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SDJU) ''Mavromati'', Lia Temciuc, solicită autorităţilor sanitare să includă virusul COVID-19 în categoria bolilor profesionale, iar cadrele medicale afectate să beneficieze de drepturile prevăzute de lege.

Solicitarea liderului sindical a fost făcută după ce 180 de cadre medicale din judeţul Botoşani au contactat noul coronavirus.

"Solicităm ca toţi cei care au coronavirusul pozitiv să fie încadraţi ca boală profesională", a declarat, pentru AGERPRES, Lia Temciuc.

Potrivit Legii nr. 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă, boala profesională este "afecţiunea care se produce ca urmare a exercitării unei meserii sau profesii, cauzată de agenţi nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de muncă, precum şi de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, în procesul de muncă".

De asemenea, reprezentantul principalului sindicat din SJU Botoşani a solicitat ca întreg personalul SJU Botoşani să beneficieze de stimulentul financiar de 500 de euro, în condiţiile în care unitatea medicală a fost declarată în integralitate spital pentru pacienţii COVID. AGERPRES / (A - autor: Cristian Lupaşcu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante