Brașov: Ursul care a atacat joi un bărbat este căutat în continuare

Brașov: Ursul care a atacat joi un bărbat este căutat în continuare

Specialiști ai Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură "Marin Drăcea" - filiala din Brașov, împreună cu reprezentanți ai Regiei Locale a Pădurilor Kronstadt, aflată în subordinea Consiliului Local Brașov, continuă vineri căutarea ursului care joi a atacat un bărbat aflat în pădure după pământ pentru flori.

Ramon Jurj, specialist în cadrul Departamentului de Cinegetică din cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură, a precizat vineri, pentru AGERPRES, că imediat după incident s-au format patrule de monitorizare din reprezentanți ai ICAS, personal silvic și câini specializați care au făcut goane de împingere și au tras focuri de armă pentru a îndepărta ursul din zona apropiată orașului. Au fost montate camere cu senzori de mișcare în pădure pentru a identifica ursul.

"S-a făcut monitorizare la punctul de atac până la 01,00 în cursul nopții. Se știe că de obicei urșii se întorc la locul atacului, dar acesta nu a mai revenit. Vineri dimineața, începând cu ora 06,00 am reluat monitorizarea. Zona este păzită de jandarmi pentru ca oamenii să nu mai urce în pădure. În cursul serii de joi ne-am întâlnit cu oameni prin pădure care căutau lemne sau cu unii care erau la grătar. De asemenea, am identificat multe gunoaie aruncate de localnici la marginea pădurii, dar am găsit și excremente de urs aproape de locul atacului, în care am observat resturi de gunoaie și resturi de corcodușe de la corcodușii aflați în zona caselor de locuit unde probabil ursul a mai fost. S-au întocmit acte oficiale de derogare pe care le trimitem la Ministerul Mediului pentru a împușca ursul", a spus Ramon Jurj.

El a adăugat că în prezent, în zona Brașovului, pe un areal de câțiva kilometri, se află trei urși care au mai atacat persoane în ultima perioadă, unul în zona Bunloc, unul în zona Noua-Răcădău și unul pe Muntele Tâmpa.

"Acest exemplar de urs este considerat periculos deoarece a dat de gustul sângelui (urs nărăvit) și este posibil să atace din nou oameni. În ultimele două luni au mai fost incidente de atac al ursului în zona Bunloc. La două săptămâni după acel incident a mai avut loc un atac la om soldat cu vătămare corporală. În toată această perioadă s-au raportat și pagube în gospodării de la liziera pădurii. Specialiștii recomandă cetățenilor să nu iasă în următoarea perioadă în pădurile din împrejurimile Brașovului (Noua, Răcădău, Schei), până la rezolvarea situației, iar localnicii să reducă/elimine din gospodării sursele de hrană care atrag urșii(deșeuri menajere, fructe coapte în pomi sau pe jos,să închidă animalele seara), iar turiștii să nu facă grătare în pădure sau să lase resturi menajere în urma lor", precizează într-un comunicat de presă transmis AGERPRES specialiștii institutului.

Totodată, li se recomandă persoanelor care ies în zonele împădurite să respecte următoarele sfaturi: evitarea plimbărilor în pădure unde este indicată prezența urșilor, utilizarea doar a potecilor și traseelor marcate sau a drumurilor forestiere cu acces public, plimbarea în grup și numai în timpul zilei, evitarea plimbărilor dimineața devreme și seara târziu prin pădure, cei care se plimbă să facă gălăgie, să fluiere, să cânte în timp ce merg prin pădure, dacă observă urme de urs să se întoarcă pe drumul pe care a venit, iar câinii de companie nu sunt o sursă de apărare, ci mai degrabă o instigare a ursului, și trebuie ținuți în lesă.

Ramon Jurj a ținut să precizeze că bărbatul a fost atacat de urs în pădure la o distanță de 500 de metri de zona în care locuia. Acesta s-a dus după pământ pentru flori cu un cărucior fiind însoțit de câinele său care se pare că a trezit ursul aflat într-un desiș unde de obicei se retrag animalele în perioada de vară.

Un bărbat în vârstă de 64 de ani, care locuia la marginea cartierului brașovean Răcădău, a fost atacat joi după-amiază de urs . Bărbatul a fost transportat în stare gravă la Spitalul Clinic Județean de Urgență cu multiple leziuni și plăgi la nivelul gâtului, torace, membre, cap. După evaluarea acestuia de către medici s-a descoperit că are traheea fisurată, el fiind operat. Medicii spun că va mai rămâne câteva zile în spital pentru tratament.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro