Brașov: Ursul care vine la cabana Postăvarul a rupt poarta de la garajul Salvamont din zonă

Brașov: Ursul care vine la cabana Postăvarul a rupt poarta de la garajul Salvamont din zonă

Ursul care a venit de mai multe ori în luna noiembrie la cabana Postăvarul, aflată la altitudinea de 1.604 metri, a devastat noaptea trecută poarta de la sediul Salvamont din zonă, încercând să intre din nou în cabană, dar nu a reușit, a declarat marți administratorul Cabanei Postăvarul, Rolf Truetsch, care a participat la o întâlnire a ministrului Turismului, Mircea Dobre, cu agenții economici din turism și alimentație publică, desfășurată la Poiana Brașov.

Truetsch i-a cerut ajutor ministrului, precizând că numărul turiștilor care frecventează cabana va fi în creștere la acest sfârșit de an și nu ar dori să se întâmple evenimente nedorite. El a explicat că numărul de urși în Masivul Postăvarul este în continuă creștere, s-au înmulțit foarte mult în ultimii ani și trebuie luate măsuri de urgență.

După întâlnire, administratorul cabanei a declarat presei că din luna septembrie ursul Clopoțel, așa cum îi spun după ce i s-a pus la gât un sistem pentru a fi monitorizat, și-a făcut un obicei să viziteze cabana aproape în fiecare seară. A început să spargă geamuri, uși, iar pagubele sunt deja apreciabile și nu mai pot fi trecute cu vederea.

''Ultima dată a fost noaptea trecută pe la orele 23.00-24.00. A început de sus, de la Pub-ul de la telecabină. Acolo oamenii s-au dotat cu uși din fier, deja am intrat în zona ridicolului. După aceea a venit la Salvamont, a rupt poarta de la garaj, a aruncat achia, care s-a dus până la pârtia Drumu Roșu și mai avea puțin și se ducea și snowmobilul. Bineînțeles a încercat la noi, la sediul administrației, apoi s-a dus spre cabană, dar l-au luat jandarmii montani care fac pază din septembrie non stop, în primire. Nu știu cum mai rezistă și ei pentru că noi trebuie să-i folosim și a doua zi", a spus administratorul cabanei.

El trage un semnal de alarmă și spune că urșii s-au înmulțit enorm, iar dacă nu se iau măsuri se pot întâmpla și alte evenimente. Numai prin vânătoare s-ar putea rezolva problema și i-ar ajuta foarte mult și pe cei care administrează aceste zone, în sensul că le va fi mai ușor de hrănit animalele în pădure.

''Dacă cineva așteaptă să se întâmple vreo nenorocire atunci aceia să răspundă. Noi, ca și cabană ne-am luat toate măsurile, dar ce se poate întâmpla pe poteci nu știu cine își asumă răspunderea. Ei ies mai mult seara să-și caute de mâncare și se pot întâlni cu acei schiori care schiază noaptea pe pârtii. Sunt de 12 ani la Cabana Postăvarul, în fiecare an urșii au venit la cabană și s-au comportat civilizat, dar în ultimii doi ani pentru că s-au înmulțit foarte mult și nu mai găsesc mâncare și-au schimbat și comportamentul'', a mai afirmat Rolf Truetsch.

Luna trecută, în trei seri la rând, 4, 6 și 10 noiembrie, ursul a încercat să intre în cabana Postăvarul, dar o singură dată a reușit, în seara de 10 noiembrie. După ce a sustras o pungă de zahăr și o cutie de bomboane a plecat fără să atace pe cineva. În una dintre seri în cabană se aflau 50 de persoane, dar nu au fost atacate.

Cabana Postăvarul are un număr de 90 de locuri de cazare și 140 de locuri la mese, atât în cabană cât și pe terasa din fața cabanei. Zona este foarte frecventată în timpul iernii de schiorii care vin în Masivul Postăvarul, dar și de turiștii care vin pentru câteva zile la munte, a mai spus administratorul cabanei.

AGERPRES/(A-autor: Jana Pintili, editor: Karina Olteanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…