Brazilia a primit inima îmbălsămată a primului său împărat, împrumutată de Portugalia - VIDEO

Brazilia a primit inima îmbălsămată a primului său împărat, împrumutată de Portugalia - VIDEO

Brazilia a primit marţi cu mare pompă, în cadrul unei ceremonii cu soldaţi în costume de epocă, spectacol aerian şi cortegiu solemn, inima îmbălsămată a lui Pedro I, primul împărat al ţării, împrumutată de Portugalia, relatează AFP.

Foto EPA EFE

Relicva de 187 de ani, purtată de şeful poliţiei din oraşul portughez Porto, Antonio Leitao da Silva, a fost primită la palatul prezidenţial din Planalto de şeful statului, Jair Bolsonaro, şi soţia sa, Michelle, potrivit Agerpres.

Avioane ale forţelor aeriene au format o inimă pe cer, cu fum deasupra Pieţei Celor Trei Puteri, epicentrul capitalei braziliene.

Urna de aur de nouă kilograme cu inima îmbălsămată a monarhului a fost escortată de membri ai corpului militar Dragonii Independenţei, o secvenţă care face parte din celebrările bicentenarului separării Braziliei de Portugalia, la 7 septembrie.

Pedro I a declarat independenţa Braziliei în 1822 şi a creat un imperiu constituţional, însă a abdicat nouă ani mai târziu şi s-a întors în Portugalia, unde a dejucat tentativele de revenire la o monarhie absolută. După moarte, personalitatea sa a fost celebrată în cele două ţări ca apărător al cauzelor liberale.

Inima sa a rămas în Biserica Nossa Senhora da Lapa, la Porto, în Portugalia, în timp ce restul corpului său a fost transferat în Brazilia în 1972 şi se află într-un monument dedicat independenţei, la Sao Paulo. Pentru prima dată în afara teritoriului Portugaliei, relicva a primit în Brazilia onorurile unei vizite de stat de la sosirea sa luni. Ea va fi expusă la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după care se va întoarce la Porto la 8 septembrie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...