Brazilia: Anchetă anticorupţie, folosită pentru a împiedica revenirea la putere a fostului preşedinte Lula (presă)

Brazilia: Anchetă anticorupţie, folosită pentru a împiedica revenirea la putere a fostului preşedinte Lula (presă)

Ancheta anticorupţie cunoscută sub numele de "Lava Jato" (Spălătoria Auto) a fost folosită anul trecut de magistraţi pentru a împiedica realegerea fostului preşedinte al Braziliei, Inacio Lula da Silva, a dezvăluit duminică un site de investigaţii citat de AFP.

The Intercept, proiect la care a participat jurnalistul american Glenn Greenwald, a obţinut dintr-o "sursă anonimă" multe mesaje private, în special prin Telegram, între procurori şi judecătorul Sergio Moro, acum ministru al justiţiei sub preşedintele Jair Bolsonaro, câştigătorul alegerilor din 2018.

"Deşi au susţinut multă vreme că sunt apolitici şi motivaţi doar de lupta anticorupţie, procurorii din Lava Jato au complotat, de fapt, privind mijloacele de a împiedica revenirea la putere a lui Lula da Silva şi a formaţiunii sale, Partidul Muncitorilor", arată site-ul.

Dacă se confirmă autenticitatea schimburilor de mesaje, acestea dovedesc că Moro a dat indicaţii şi sfaturi procurorilor, împotriva fostului preşedinte, pe care tot el îl condamnase în primă instanţă, în 2017. Procurorii aveau, se pare, "îndoieli serioase că există suficiente probe ale vinovăţiei" lui Lula da Silva, în dosarul în care era acuzat că a primit mită.

Fost şef al statului în perioada 2003-2010, Lula da Silva execută în prezent o pedeapsă de opt ani şi 10 luni de închisoare. Din cauza condamnării, el nu a putut candida la alegerile prezidenţiale din octombrie anul trecut.

Candidatul Partidului Muncitorilor, Fernando Haddad, învins în turul al doilea al alegerilor de actualul preşedinte Bolsonaro, a cerut anchetarea cazului prezentat de The Intercept, susţinând că ar putea fi vorba de "cel mai mare scandal instituţional din istoria Republicii" şi că dacă informaţiile se confirmă "va trebui să fie închişi mulţi şi să se anuleze procese", iar "o mare farsă" va fi dezvăluită întregii lumi.

Cei răspunzători de dosarul Lava Jato au declarat că nu sunt îngrijoraţi de acuzaţii şi că sunt "victimele unei acţiuni infracţionale a unui hacker care a desfăşurat activităţi foarte grave împotriva parchetului, a vieţii private şi a securităţii membrilor acestuia", precizează AFP.

Moro dezaprobă faptul că site-ul nu dezvăluie sursa de la care a primit mesajele şi nu l-a contactat înainte de publicare, "contrar regulilor de bază ale jurnalismului". El susţine că mesajele obţinute ilegal sunt "scoase din context" şi dezminte orice nereguli în cadrul anchetei.

Lava Jato s-a soldat cu condamnarea a sute de responsabili politici şi economici într-un interval de cinci ani, în legătură cu o reţea de mită pentru contractele publice ale grupului petrolieri Petrobras.

Greenwald a scris pe Twitter că "arhivele obţinute de site-ul nostru despre Brazilia sunt printre cele mai importante din istoria jurnalismului" şi "conţin secrete explozive sub forma unor schimburi de mesaje, înregistrări audio şi video, fotografii şi alte documente" referitoare la procurorul Deltan Dallagnol din dosarul Lava Jato, la judecătorul Moro şi la "mulţi responsabili care continuă să exercite o influenţă politică şi economică importantă în Brazilia şi în alte ţări". "Reportajele noastre sunt abia la început", a avertizat el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia