Brazilia: Creştere cu 22% a defrişării în Amazonia într-un an

Brazilia: Creştere cu 22% a defrişării în Amazonia într-un an

Defrişările din Amazonia braziliană au crescut cu aproape 22% între august 2020 şi iulie 2021, comparativ cu perioada anterioară, stabilind un record în ultimii 15 ani, potrivit unei estimări oficiale publicate joi, notează AFP.

Exploatarea forestieră din cea mai mare pădure tropicală a lumii s-a întins pe 13.235 kilometri pătraţi în cursul perioadei 2020-2021, cea mai mare valoare din 2005-2006 (14.286 kilometri pătraţi), conform datelor sistemului de supraveghere a defrişării (PRODES) al Institutului naţional de cercetare spaţială din Brazilia.

Aceasta este a treia creştere anuală sub guvernul lui Jair Bolsonaro, care face obiectul unor critici internaţionale pentru slăbirea supravegherii biomului (ecosistemului) amazonian şi pentru apărarea activităţilor de extracţie în zonele protejate.

Datele reprezintă "o provocare pentru noi şi va trebui să fim mai fermi faţă de crimele împotriva mediului", a recunoscut ministrul brazilian al mediului, Joaquim Leite, într-o conferinţă de presă la Brasilia, la scurt timp după publicarea documentului.

El a ţinut să sublinieze că, totuşi, datele "nu reflectă cu exactitate realitatea din ultimele luni".

Guvernul brazilian susţine că şi-a intensificat eforturile de a lupta împotriva defrişărilor ilegale printr-o prezenţă militară sporită pe teren.

Între august 2019 şi iulie 2020, suprafaţa defrişată a fost de 10.851 kilometri pătraţi.

În cursul conferinţei COP26 privind schimbările climatice, Brazilia s-a angajat să avanseze cu doi ani, din 2030 în 2028, termenul limită pentru eliminarea defrişărilor ilegale de pe teritoriul său unde se află 60% din Amazonia. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /