Brazilia: Forțele Armate vor rămâne pe străzile capitalei până la restabilirea "ordinii"; 49 de răniți, după confruntări

Brazilia: Forțele Armate vor rămâne pe străzile capitalei până la restabilirea "ordinii"; 49 de răniți, după confruntări

Guvernul brazilian a declarat că decretul președintelui Michel Temer care autorizează prezența Forțelor Armate pe străzile Districtului Federal va fi revocat atunci când va fi restabilită "ordinea", după gravele incidente petrecute miercuri, transmite EFE.

Președintele Republicii, după confirmarea insuficienței forțelor de poliție solicitate de președintele Camerei Deputaților, a decis să folosească, în baza articolului 142 al Constituției Federale, efective ale Forțelor Armate", a precizat într-un comunicat Ministerul Comunicării Sociale.

Conform acestuia, prezența militarilor în stradă "va garanta integritatea fizică a persoanelor, va asigura evacuarea sigură a edificiilor de pe bulevardul ministerelor și va proteja patrimoniul public, așa cum s-a întâmplat anterior în mai multe state braziliene. Odată restabilită ordinea, documentul va fi revocat", conchide comunicatul.

După cum a explicat într-o conferință de presă ministrul Apărării, Raul Jungmann, Temer a autorizat prezența în stradă a Forțelor Armate, în capitala Brasilia, până pe 31 mai, după violentele proteste de miercuri în care i s-a cerut demisia și care s-au soldat cu cel puțin 49 de răniți și 7 rețineri.

Conform acestuia, 1.300 de militari din armată și 200 de pușcași marini au fost desfășurați pe străzile Districtului Federal.

Conform Poliției Militare, la manifestație au participat între 35.000 și 40.000 de oameni care au mărșăluit pașnic până la sediul Congresului, unde au început unele incidente, ce mai apoi s-au extins de-a lungul a doi kilometri din respectiva arteră.

Ministerul Agriculturii a fost atacat cu cocktailuri molotov ce au provocat un incendiu la una din intrări. Acesta a fost stins în cele din urmă de pompieri, care au acționat imediat în ciuda confruntărilor care au continuat.

Au fost atacate de asemenea Ministerul de Finanțe și cele ale Culturii, Turismului și Energiei și Minelor, de-a lungul bulevardului manifestanții dând foc la pubele de gunoi și la alte obiecte.

Michel Temer este în miezul unui grav scandal după difuzarea unei înregistrări compromițătoare în care pare că își dă acordul pentru cumpărarea tăcerii unui fost deputat, în prezent după gratii.

Președintele Braziliei a anunțat sâmbătă că va cere Curții Supreme să suspende ancheta pentru corupție și obstrucționarea justiției care îl vizează, aducând în discuție autenticitatea dovezilor, transmite AFP.

Șeful statului a afirmat că înregistrarea în care pare că își să acordul pentru a cumpăra tăcerea fostului președinte al Camerei Deputaților Eduardo Cunha, în prezent în închisoare, a fost obiectul unui "montaj" pentru "a-i păcăli pe brazilieni", în timp ce apeluri pentru demisia sa vin din întregul spectru politic al Braziliei.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale