Brazilia: Fostul preşedinte Lula da Silva, inculpat pentru corupţie şi spălare de bani într-un nou dosar

Brazilia: Fostul preşedinte Lula da Silva, inculpat pentru corupţie şi spălare de bani într-un nou dosar

Parchetul brazilian i-a inculpat pentru corupţie şi spălare de bani pe fostul şef de stat Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010) şi pe preşedinta formaţiunii acestuia, Partidul Muncitorilor (PT, de stânga), Gleisi Hoffmann, într-un nou dosar referitor la mită oferită de grupul de construcţii BTP Odebrecht, transmite AFP.

''Originea faptelor infracţionale datează din 2010, când societatea de construcţii Odebrecht i-a promis lui Lula, pe atunci preşedinte, o donaţie de 40 milioane de dolari în schimbul unor decizii politice favorabile grupului'', a informat luni parchetul, într-un comunicat.

Această sumă de bani ''a fost pusă la dispoziţia PT şi a fost utilizată în operaţiuni precum cea în beneficiul'' senatoarei şi preşedintei PT, Gleisi Hoffmann, în lupta pentru conducerea statului brazilian Parana în 2014.

În dosarul parchetului, bazat pe mărturiile unor şefi ai Odebrecht în cadrul operaţiunii ''Lava Jato'', mai sunt vizaţi doi foşti miniştri de finanţe ai lui Lula, Antonio Palocci şi Paulo Bernardo, precum şi omul de afaceri Marcelo Odebrecht.

Lula, Hoffmann, Bernardo şi Palocci au fost deja acuzaţi de parchet în septembrie de deturnare de fonduri ale societăţii de stat Petrobras.

La 7 aprilie, Lula a început să ispăşească o pedeapsă de 12 ani de detenţie pentru corupţie pasivă şi spălare de bani, pentru că a primit un apartament în schimbul unor favoruri politice, o acuzaţie pe care fostul preşedinte o respinge.

Lula, care continuă să fie favorit în sondaje pentru alegerile prezidenţiale din octombrie în pofida încarcerării ale, este inculpat în alte şase dosare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Comparați-i cu polițiștii noștri! Frate, filmele americane sunt pistol cu apă pe lângă ce fac băieții ăș…

2 Du-te, bă, în mă-ta! / Șerban Nicolae anunță că demisionează din PSD și se compară cu Hagi!

3 Stimaţi politicieni, vă spun eu de ce nu putem fabrica în ţară, „în plină pandemie”, medicamentele care ne tre…

4 Bocete în PSD din cauza listelor la alegeri. Şerban Nicolae, Liviu Pop şi Pleşoianu pleacă din partid trântind…

5 VIDEO PNL a aruncat în aer negocierile cu USR la Timiș. Liberalii s-au răzgândit cu 5 minute înainte de a ieși…