Brazilia: Fostul preşedinte Lula da Silva, inculpat pentru corupţie şi spălare de bani într-un nou dosar

Brazilia: Fostul preşedinte Lula da Silva, inculpat pentru corupţie şi spălare de bani într-un nou dosar

Parchetul brazilian i-a inculpat pentru corupţie şi spălare de bani pe fostul şef de stat Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010) şi pe preşedinta formaţiunii acestuia, Partidul Muncitorilor (PT, de stânga), Gleisi Hoffmann, într-un nou dosar referitor la mită oferită de grupul de construcţii BTP Odebrecht, transmite AFP.

''Originea faptelor infracţionale datează din 2010, când societatea de construcţii Odebrecht i-a promis lui Lula, pe atunci preşedinte, o donaţie de 40 milioane de dolari în schimbul unor decizii politice favorabile grupului'', a informat luni parchetul, într-un comunicat.

Această sumă de bani ''a fost pusă la dispoziţia PT şi a fost utilizată în operaţiuni precum cea în beneficiul'' senatoarei şi preşedintei PT, Gleisi Hoffmann, în lupta pentru conducerea statului brazilian Parana în 2014.

În dosarul parchetului, bazat pe mărturiile unor şefi ai Odebrecht în cadrul operaţiunii ''Lava Jato'', mai sunt vizaţi doi foşti miniştri de finanţe ai lui Lula, Antonio Palocci şi Paulo Bernardo, precum şi omul de afaceri Marcelo Odebrecht.

Lula, Hoffmann, Bernardo şi Palocci au fost deja acuzaţi de parchet în septembrie de deturnare de fonduri ale societăţii de stat Petrobras.

La 7 aprilie, Lula a început să ispăşească o pedeapsă de 12 ani de detenţie pentru corupţie pasivă şi spălare de bani, pentru că a primit un apartament în schimbul unor favoruri politice, o acuzaţie pe care fostul preşedinte o respinge.

Lula, care continuă să fie favorit în sondaje pentru alegerile prezidenţiale din octombrie în pofida încarcerării ale, este inculpat în alte şase dosare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

3 Așa arată prostia made in Rusia...

4 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

5 VIDEO Stare de șoc în rândul propagandiștilor Rusiei după exploziile de la baza aeriană din Crimeea