Brazilia: Manifestaţii pro-Bolsonaro în plină pandemie

Brazilia: Manifestaţii pro-Bolsonaro în plină pandemie

Mai multe mii de persoane au ieşit sâmbătă pe străzile Braziliei în manifestaţii de susţinere a preşedintelui de extremă-dreaptă, Jair Bolsonaro, sfidând orice distanţare fizică în plină pandemie, în timp ce opoziţia a sărbătorit online 1 Mai, notează AFP.

Mitingurile au avut loc printre altele la Brasilia, Sao Paulo şi Rio de Janeiro, cu manifestanţi îmbrăcaţi majoritatea în galben şi verde, culorile drapelului Braziliei, unde peste 400.000 de persoane au murit din cauza COVID-19.

La Rio de Janeiro, câteva sute de manifestanţi s-au adunat la împrejurimile celebrei plaje Copacabana, cu banderole reclamând "intervenţia militară" pentru a întări prerogativele preşedintelui Bolsonaro.

În urmă cu două săptămâni, şeful statului a declarat că aşteaptă "un semn din partea poporului" pentru "a lua măsuri" cu scopul de a pune capăt restricţiilor impuse la nivel local de primari sau guvernatori în încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului.

Mai recent, într-un interviu la televiziune, el a spus că armata "ar putea ieşi într-o zi pe stradă, pentru a face respectată Constituţia, libertatea de a veni şi a pleca".

Unul dintre sloganurile protestelor de sâmbătă a fost tocmai "Autoriso Bolsonaro" (îl autorizez pe Bolsonaro) să trimită armata.

La Brasilia, mai multe mii de persoane s-au fost adunat pe Esplanada Ministerelor, pe care preşedintele Bolsonaro a survolat-o în elicopter în punctul de maxim al manifestaţiei.

În acest timp, unul dintre fiii săi, deputatul Eduardo Bolsonaro, se afla în mijlocul manifestanţilor, purtând masca la nivelul bărbiei şi făcând poze cu numeroşi partizani, şi ei cu feţele descoperite.

"Este un moment critic, iar Bolsonaro are nevoie de sprijinul populaţiei", a declarat pentru AFP Edvaldo de Paulo, un manifestant de circa 60 de ani, la Brasilia.

"Trebuie făcut curat la Brasilia pentru a lăsa preşedintele să guverneze", a adăugat Elenir Ritonni, o pensionară de 63 de ani, la Sao Paulo, unde s-au adunat câteva sute de oameni.

"Înainte, de 1 mai, erau steaguri roşii de parcă am fi fost o ţară socialistă. Mă bucur să văd drapele verzi şi galbene în toată ţara, cu oameni care muncesc cu adevărat", a declarat sâmbătă preşedintele de extremă-dreaptă, în cursul unei videoconferinţe la un eveniment agricol.

Foarte puţine manifestaţii anti-Bolsonaro erau programate pentru 1 mai, dar personalităţi politice de opoziţie, atât de dreapta, cât şi de stânga, au participat împreună la un eveniment în direct organizat de principalele sindicate ale ţării pe reţelele sociale.

Printre aceste personalităţi, fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), care ar putea candida pentru un al treilea mandat împotriva lui Bolsonaro în 2022, şi predecesorul lui de centru-dreapta Fernando Henrique Cardoso (1995-2002).

"Este o zi de 1 Mai tristă pentru muncitorii din ţara noastră, o zi de doliu pentru cele 400.000 de vieţi pierdute din cauza COVID-19, multe dintre ele pentru că guvernul Bolsonaro a refuzat să cumpere vaccinurile care i-au fost oferite", a spus Lula.

Marţi, o comisie parlamentară de anchetă a fost înfiinţată în Senat pentru a examina modul în care guvernul a gestionat criza sanitară, o gestionare considerată ineptă şi iresponsabilă de numeroşi specialişti, în special în ceea ce priveşte vaccinarea, care avansează lent în lipsa dozelor disponibile. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria