Brazilia: Preşedintele Bolsonaro consideră "o victorie" personală suspendarea studiilor clinice ale unui vaccin chinez anti-COVID19

Brazilia: Preşedintele Bolsonaro consideră "o victorie" personală suspendarea studiilor clinice ale unui vaccin chinez anti-COVID19

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a calificat marţi drept o "victorie" personală suspendarea studiilor clinice ale unui vaccin experimental chinezesc împotriva COVID-19, ca urmare a unui "incident grav", relatează AFP.

"O altă victorie pentru Jair Bolsonaro", a scris şeful statului brazilian pe Facebook, ca răspuns la întrebarea unui internaut dacă guvernul ar fi de acord să achiziţioneze sau să producă la nivel local vaccinul în cauză dacă eficacitatea sa ar fi fost dovedită.

Dimas Covas, director al Institutului Butantan, responsabil cu campania de testare, a declarat luni seara într-un interviu acordat TV Cultura că "incidentul grav" raportat de Agenţia Naţională de Supraveghere Sanitară (ANVISA) este "un deces care nu are legătură cu vaccinul".

Vaccinul CoronaVac, produs de laboratorul chinez Sinovac Biotech, a fost testat pe câteva mii de voluntari în Brazilia începând din iulie, ca parte a fazei 3 a studiilor clinice, ultima etapă înainte ca acesta să primească sau nu undă verde de la autorităţile de reglementare.

CoronaVac a făcut subiectul unei dispute politice în Brazilia între unul dintre cei mai mari susţinători ai săi, guvernatorul de Sao Paulo, Joao Doria, şi principalul său adversar politic, preşedintele Jair Bolsonaro. Şeful statului, de extremă dreaptă, a declarat despre vaccinul produs de Sinovac că provine din "această altă ţară" şi l-a promovat în schimb pe cel dezvoltat de Universitatea Oxford alături de compania farmaceutică britanică AstraZeneca.

"Moarte, anomalii. Acesta este vaccinul pe care (Joao) Doria a vrut să-i oblige pe toţi locuitorii din Sao Paulo să-l primească", a declarat Jair Bolsonaro în postarea sa de pe Facebook.

Luna trecută el a cerut anularea unui contract de achiziţie pentru 46 de milioane de doze de CoronaVac, semnat de Ministerul Sănătăţii brazilian.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

3 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

4 Previziunile lui George Friedman pentru următorii 10 ani: Se ridică Polonia și Turcia

5 Ioan T. Morar / „Dacă arătarea asta i se pare frumoasă vreunui bărbat...”