Brazilia/Coronavirus: Generalul Eduardo Pazuello a preluat oficial funcţia de ministru al sănătăţii

Brazilia/Coronavirus: Generalul Eduardo Pazuello a preluat oficial funcţia de ministru al sănătăţii

Generalul Eduardo Pazuello a preluat în mod oficial, miercuri, funcţia de ministru al sănătăţii, la patru luni după ce preluase în mod provizoriu acest portofoliu extrem de sensibil în plină criză a coronavirusului, informează joi AFP.

"A trebuit să schimbăm roţile maşinii din mers, responsabilitatea era enormă şi am avut libertatea totală pentru a pune în funcţiune măsurile necesare", a declarat Pazuello, 57 de ani, în timpul ceremoniei de preluare a funcţiei în capitala Brasilia.

Cei doi predecesori ai săi, medicii Luiz Henrique Mandetta şi Nelson Teich, au părăsit guvernul în plină pandemie, din cauza divergenţelor profunde cu preşedintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro. Mandetta, care se bucura de mare popularitate, a fost destituit în aprilie: el s-a arătat favorabil măsurilor de izolare impuse de primari şi guvernatori, dar contestate de şeful statului în numele salvării locurilor de muncă. Înlocuitorul lui, Nelson Teich, a rezistat mai puţin de o lună: pe 15 mai, el a demisionat din cauza refuzului său de a recomanda, după cum dorea preşedintele Bolsonaro, utilizarea hidroxiclorochinei, un medicament controversat şi care, potrivit mai multor studii ştiinţifice, este ineficient împotriva COVID-19.

Numit, a doua zi după această demisie, ministru cu titlu interimar, generalul Pazuello s-a grăbit să publice patru zile mai târziu un aviz al Ministerului Sănătăţii ce recomandă acest medicament, inclusiv pentru pacienţii cu simptome uşoare.

În discursul său cu ocazia învestirii oficiale a noului ministru, Jair Bolsonaro a continuat să laude virtuţile hidroxiclorochinei, agitând de mai multe ori o cutiuţă cu comprimate. Potrivit lui, "studii arată că aproape 30% dintre decese (cauzate de COVID-19) ar fi putut fi evitate dacă hidroxiclorochina le-ar fi fost administrată din timp pacienţilor".

De asemenea, el a reiterat criticile sale la adresa guvernatorilor, acuzându-i că "au cedat panicii stârnite de presă" pentru a impune măsuri de izolare şi adăugând că este "absurd" ca majoritatea şcolilor să rămână închise şi în prezent.

Brazilia este, după SUA, a doua ţară cea mai afectată ca număr de decese cauzate de COVID-19, cu 134.106 de morţi, şi a treia în ceea ce priveşte numărul de cazuri confirmate: 4,4 milioane. După ce vreme de mai mult de două luni a înregistrat un nivel în medie de peste 1.000 de decese zilnic, Brazilia, ţară cu 212 milioane de locuitori, a văzut în cele din urmă curba pandemiei în descreştere în ultimele săptămâni.

Jair Bolsonaro, fost căpitan de armată, numără nu mai puţin de 11 militari din totalul celor 23 de miniştri ai guvernului său. Vicepreşedintele său, Hamilton Mourao, este general în rezervă.

Înainte de a intra în guvern, Eduardo Pazuello coordona în statul Roraima (nord) operaţiunile pentru primirea de migranţi veniţi din Venezuela. În 2016, el a coordonat logistica armatei în timpul Jocurilor Paralimpice de la Rio.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro