BREAKING Adversarii lui Kovesi au reușit să convingă Bruxellesul: Ea este cea mai bună alegere pentru șefia Parchetului European

BREAKING Adversarii lui Kovesi au reușit să convingă Bruxellesul: Ea este cea mai bună alegere pentru șefia Parchetului European

BREAKING Adversarii lui Kovesi au reușit să convingă Bruxellesul: Ea este cea mai bună alegere pentru șefia Parchetului European, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

De la momentul anunțării Laurei Codruța Kovesi drept prima opțiune a comisiei de experți pentru șefia Parchetului European, coaliția PSD-ALDE a pus în mișcare un uriaș aparat de propagandă să o denigreze pe fosta șefă DNA la Bruxelles.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a trimis scrisori Parlamentului și Comisiei, secția specială de anchetare a magistraților i-a deschis rapid un dosar penal la sesizarea fugarului Ghiță iar Guvernul se pregătește să modifice prin OUG legile justiției astfel încât procurorul general Augustin Lazăr să nu poată infirma actele de urmărire penală ale secției în caz că le consideră ilegale.

Rezultatul aceste campanii fără precedent de defăimare a unui om s-a întors, așa cum remarcă toată presa occidentală, ca un bumerang împotriva puterii de la București. Tageblatt, Neue Zurcher Zeitung, Reuters si Associted Press au notat poziția ciudată a României, care încearcă să-și blocheze propriul candidat la șefia Parchetului European, instituția care va investiga fraudele cu fonduri europene. Însă pentru presa occidentală, campania împotriva lui Kovesi reflectă teama oficialilor români și un indicator al eficienței fostei șefe DNA.

Presa occidentală se rezumă la fapte: DNA-ul condus de Kovesi a trimis în instanță zeci de cazuri grele, a obținut rezultate incontestabile, coaliția PSD-ALDE se luptă de doi ani cu justiția, a reușit în cele din urmă să o demită iar acum vrea să-i blocheze drumul la Parchetul European. Ce altă garanție le-ar mai trebui că Laura Codruța Kovesi este omul potrivit pentru viitorul Parchet European?

În acest moment, campania isterică împotriva lui Kovesi a determinat toate grupurile politice importante din Parlamentul European, inclusiv cele din care fac parte PSD și ALDE, să-și anunțe public sprijinul pentru fosta șefă DNA. Socialistul Timmermans a făcut rispiă de superlative iar Guy Verhofstadt s-a declarat consternat de tentativele colegilor din ALDE România de a defăima candidatul român la șefia Parchetului European.

Nemții au mers până acolo încât nu doar că nu-și susțin propriul candidat, însă au sugerat chiar opțiunea nucleară pentru a disciplina cumva guvernul de la București. Gunther Krichbaum, președintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german și un bun cunoscător al situației din România, i-a trimis joi o scrisoare prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care critică dur guvernul României pentru investigarea Laurei Codruța Kovesi de către secția pentru magistrați.

Krichbaum i-a cerut voalat lui Timmermans să declanșeze procedura care a început deja în cazul Poloniei: ”ce alți pași viitori în direcția demontării statului de drept se mai așteaptă din partea Guvernului României până când Comisia va declanșa procedura pentru activarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene?”

Este un frumos exemplu de campanie cu efecte adverse atunci când sursa informației este total lipsită de credibilitate. Degeaba au transformat-o pe Kovesi în suspect, tot Guvernul de la București este privit cu suspiciune dată fiind reputația sa de putere coruptă într-o continuă luptă cu justiția și cu statul de drept. Cam așa au funcționat în țară, la o scară mai mică, și posturile locale de propagandă: pe tema justiției cel puțin, dacă te înjură Antena 3, RTV sau alte instrumente de manipulare controlate de borfași, ești pe drumul cel bun. Și cu politicienii se întâmplă cam la fel.

Cum se va încheia cazul Kovesi în Parlamentul European este greu de spus acum, mai ales că la vot mai pot să apară surprize. Cert este că puterea de la București, orbită de ură față de Kovesi și față de UE în general, n-au făcut decât să-i consolideze fostei șefe DNA reputația de luptătoare împotriva corupției în ochii occidentalilor mai mult decât ar fi putut să o facă cei mai fanatici susținători ai săi.



Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...