BREAKING Președintele Parlamentului European va trimite o scrisoare Guvernului Dăncilă în care își va manifesta nemulțumirea față de comportamentul „inacceptabil” față de Kovesi. Tajani va face și o declarație publică în plenul PE de susținere față de fosta șefă a DNA

BREAKING Președintele Parlamentului European va trimite o scrisoare Guvernului Dăncilă în care își va manifesta nemulțumirea față de comportamentul „inacceptabil” față de Kovesi. Tajani va face și o declarație publică în plenul PE de susținere față de fosta șefă a DNA

BREAKING Președintele Parlamentului European va trimite o scrisoare Guvernului Dăncilă în care își va manifesta nemulțumirea față de comportamentul „inacceptabil” față de Kovesi. Tajani va face și o declarație publică în plenul PE de susținere față de fosta șefă a DNA.

 Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, va transmite o scrisoare Guvernului Dăncilă în semn de protest față de ”comportamentul inacceptabil” vizavi de Laura Codruța Kovesi, care a fost pusă sub control judiciar de Secția specială de investigare a magistraților, au declarat pentru  G4Media.ro surse europene. Scrisoarea va fi transmisă în numele Parlamentului European.

 De asemenea, Tajani va face, în deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European, o declarație de susținere față de Laura Codruța Kovesi, reafirmând sprijinul PE pentru ca fosta șefă a DNA sp ocupe funcția de procuror-șef al Parchetului European, au mai explicat sursele citate. Ședința PE va începe azi la ora 15:00, ora României.

”Decizia a fost ca, pe de o parte, președintele Tajani să fie mandatat ca în deschiderea sesiunii plenare să facă o declarație publică prin care să reafirme faptul că dna Kovesi rămâne candidatul PE pentru funcția de procuror-șef european și, pe de alta parte, să fie transmisă o scrisoare din partea Parlamentului European către autoritățile române prin care să se exprime clar că măsurile luate împotriva Laurei Codruța Kovesi sunt inacceptabile”, au explicat sursele citate pentru  G4Media.ro .

Potrivit acestora, decizia a fost luată miercuri dimineață în cadrul Conferinței președinților (liderii grupurilor politice și președintele PE), care a început la 9:30, ora României.

Sursele citate au mai explicat că cele două propuneri – declarația de susținere din partea președintelui PE și trimiteerea unei scrisori Guvernului de la București – au fost făcute de co-președinta grupului Verzilor, Ska Keller, și au fost susținute de PPE și ALDE.

Conferința președinților din Parlamentul European (liderii grupurilor politice și președintele PE) s-a întrunit azi începând cu 9:30 ora României, pe agendă aflându-se și subiectul Laura Codruța Kovesi, în contextul negocierilor dintre Parlament și Consiliu pentru numirea procurorului-șef european.

”Marți a avut loc o întâlnire tehnică ce a precedat Conferința președinților. În urma discuțiilor, toate grupurile politice, mai puțin socialiștii, au dat un semnal pozitiv pro-Kovesi”, au explicat surse europene pentru G4Media.ro.

Cea de-a treia rundă de negocieri dintre Parlament și Consiliu privind numirea procurorului-șef european va avea loc joi la Bruxelles, după ce săptămâna trecută, pe 27 martie, runda a doua de discuții dintre reprezentanții celor două instituții s-a încheiat fără niciun rezultat. Dacă nici joi nu se va ajunge la o înțelegere, o nouă rundă este programată pentru 10 aprilie. Prima rundă de negocieri între Parlamentul European și Consiliul UE privind nominalizarea procurorului-șef al Parchetului European a avut loc pe 20 martie, încheindu-se, de asemenea, fără a se ajunge la un rezultat.

Pe 29 martie, Secția specială de anchetare a infracțiunilor comise de magistrați a anunța că a pus în mișcare acțiunea penală împotriva fostei șefe DNA, Laura Codruța Kovesi, fiind acuzată de săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) și mărturie mincinoasă. Secția a anunțat într-un comunicat că procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019. Kovesi nu poate părăsi România decât cu încuviințarea procurorului și nu mai poate desfășura activitatea de procuror.

Fosta șefă DNA este cercetată în dosarul aducerii în țară în 2011, din Indonezia, a fostului director al FNI, Nicolae Popa, omul de încredere al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Pe atunci, Kovesi era procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese definitiv condamnat la 10 ani şi 4 luni de detenţie în dosarul FNI. La rândul lui, Sebastian Ghiţă a anunţat pe 9 decembrie 2018 că a făcut o plângere penală pe numele fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Ghiţă reclama că Laura Codruţa Kovesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa. Poliția Română a anunțat, la acel moment, că repatrierea lui Popa a fost făcută conform legislației și a prezentat public facturile plătite de Ministerul de Interne.

În aceeași a anunțării măsurii preventive împotriva fostei șefe a DNA, un val de reacții negative la adresa Guvernului și a PSD, entitățile considerate a fi în spatele anchetării Laurei Codruța Kovesi, a venit din partea europarlamentarilor străini, după ce, anterior, transmiseseră critici dure președintele Parlamentului European, liderul popularilor din PE și Comisia Europeană.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /