BREAKING Românii din diaspora vor putea vota timp de două zile la alegerile parlamentare. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

BREAKING Românii din diaspora vor putea vota timp de două zile la alegerile parlamentare. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care românii din diaspora vor putea vota timp de două zile la alegerile parlamentare, sâmbătă și duminică.

„Votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, care poate fi numai duminica. În străinătate, votarea se desfășoară și pe parcursul zilei de sâmbătă imediat anterioară datei votării”, prevede legea promulgată.

Articolul a fost adoptat, luni, de Camera Deputaților, fiind un amendament al USR care inițial a fost respins în Comisia juridică. În plen, amendamentul a fost votat și de PNL și PSD.

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a susținut că nu sunt necesare două zile pentru votul în diaspora, dar că partidul său nu se va opune pentru a nu-i „reactiva” pe cei de la USR:

„Acum câteva luni, înainte de sărbătorile pascale, atunci când veneau aceşti români din diaspora acasă, Guvernul liberal, dar şi cei de la USR nu au fost capabili să le asigure intrarea decentă în ţară, în condiţii de siguranţă, astfel s-a răspândit acest virus blestemat pe întreaga suprafaţă a României. Acum, în campanie electorală, e nevoie de diaspora. Hai să vă spun datele oficiale, pentru că aţi comparat aceste alegeri cu cele prezidenţiale şi europarlamentare, au un specific aparte acestea şi sunt nişte proceduri aparte, speciale. Până în acest moment, 1.800 de cetăţeni români din diaspora s-au înscris pentru a participa la votul din decembrie. Se triplează, se măreşte de patru ori numărul. E nevoie de două zile ca aceştia să voteze? Sau doar încercaţi să îi păcăliţi amăgindu-i, spunându-le că vă luptaţi pentru drepturile lor. (…) Dincolo de asta, poziţia PSD este următoarea: deşi nu e nevoie să avem 2 zile, pentru a nu vă reactiva, a încerca să dezinformaţi în continuare că ne opunem nu ştiu căror voturi din diaspora vom vota amendamentul acesta şi vom asigura cele 2 zile”.

Data alegerilor parlamentare a fost stabilită pentru duminică, 6 decembrie, astfel că românii din diaspora vor putea vota în 5 și 6 decembrie.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...