BREAKING S-a constatat epidemie de gripă, există 54 de decese din cauza gripei. Recomandarea lui Streinu Cercel: Nu duceții copiii la mall

BREAKING S-a constatat epidemie de gripă, există 54 de decese din cauza gripei. Recomandarea lui Streinu Cercel: Nu duceții copiii la mall

În România este, oficial, începând de miercuri, epidemie de gripă, după ce s-au înregistrat 3 săptămâni epidemice consecutiv și 54 de decese din cauza bolii. Anunțul a fost făcut miercuri dimineață de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă. Școlile nu se închid, dar "inspectoratele școlare pot lua decizia suspendării cursurilor în școlile sau clasele unde absenteismul depășește 20%", a declarat ministrul Sorina Pintea. Ministerul Sănătății menține măsurile transmise înca din data de 17 ianuarie în vederea limitării cazurilor și își propune să limiteze numărul de decese și circulația virusului, a declarat ministrul Sorina Pintea.

"Nu putem afirma în acest moment că avem un număr mai mare de decese decât anul trecut, dar avem un număr de decese înregistrate mai devreme", a afirmat ministrul Sorina Pintea.

"Nu cerem populației decât să respecte măsurile recomandate de specialiști", spune Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a subliniat că Bulgaria și Ungaria au declarat epidemie de gripă, iar Franța, Spania, Germania și țările nordice au, la rândul lor, probleme. "Nu trebuie să creăm isterie, este un virus sezonier, favorizat de perioada rece."

În România s-a înregistrat o circulație mai intensă a virusului în sudul și sud-estul țării, în timp ce în restul zonelor se înregistrează focare, potrivit ministrului Sănătății.

Declarații

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea:

 S-a înregistrat a treia săptămână epidemică. Vorbim de o evoluție epidemică a gripei

S-au înregistrat 54 de decese din cauza gripei

Gripa e datorată unei tulpini incluse în vaccinul achiziționat de Ministerul Sănătății

Evoluția previzionată: obiectivul e reducerea numărului de cazuri severe și decese.

Cerem interzicerea reală a accesului vizitatorilor în spitale

Vaccinarea urgentă a personalului medical nevaccinat

Recomandări pentru populație: nu este cazul să ne panicăm, doar să aplicăm măsurile comunicate

Vacanța de săptămâna viitoare credem că poate să influențeze în bine situația

Sudul țării e cel mai afectat

Nu se pune problema carantinei

Adrian Streinu Cercel:

definiția epidemiei de gripă nu schimbă cu nimic situația

igiena personală e esențială: spălați mâinile cu apă și săpun, nu cu dezinfectant

virusul nu a înregistrat mutații

dacă părinții înțeleg să nu-și ducă copiii la mall-uri, recomandarea e să nu-i ducă în aglomerații mari, ci la bunici, la țară
 

Cum te ferești de gripă. Sfaturile specialiștilor, recomandate public de Ministerul Sănătății:

Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuala indicaţie de spitalizare;

Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;

Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);

Igiena adecvata a mâinilor, in vederea reducerii răspândirii virusului;

Evitarea aglomerațiilor și limitarea organizării de evenimente;

Triaj epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;

Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, in special în secțiile cu risc;

Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;

Continuarea vaccinării antigripale.

Ministerul Sănătății a transmis și spitalelor un set de măsuri suplimentare pentru această perioadă:

Refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazuri de infecții respiratorii acute.

Instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa – febra și tuse, respectiv cu gripa severa (SARI) - febra, tuse și dispnee, cu debut în ultimele 10 zile, fără a aștepta rezultatul de laborator!

Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contactul pacienților internați: inițial pacienți din același salon și personalul care îi ingrijește, chiar dacă au fost vaccinați cu minimum 2 săptămâni înainte.

Medicul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balş din Capitală, a subliniat, în conferința de presă comună cu ministrul Sănătății, că igiena personala este cea mai importantă, spălatul pe mâini cu apă și săpun și purtarea măștilor fiind esențială: "Unitățile sanitare știu ce au de făcut. Problema este igiena personală - apa și săpunul sunt sfinte, nu dezinfectanții. Nu strămutăm în mână. Este bine să purtăm și masca de protecție. Nu se poartă sub nas, pentru că prin nas veți contamina ce e în jur. Nu uitați că trebuie să ne spălam în nas, atunci când ne spălăm pe față. Ceea ce învățam la grădiniță trebuie să punem acum în practică."

Adriana Pistol, directorul Institutului Național de Sănătate Publică, spune că "Nu putem să estimăm de pe acum cât va dura această perioadă. În momentul în care numărul de cazuri va scădea, vom declara încetarea epidemiei. Ceea ce este particular pentru acest sezon este că gripa a venit mai devreme decât o așteptam, de obicei gripa în România era în perioada februarie-martie. Nu putem spune dacă valul de gripă va dura până în februarie-martie sau se va termina mai devreme, dacă a început mai devreme."


 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”