Brexit: Laburiştii ameninţă guvernul May după publicarea doar a unui rezumat al recomandărilor juridice

Brexit: Laburiştii ameninţă guvernul May după publicarea doar a unui rezumat al recomandărilor juridice

Opoziţia laburistă britanică a anunţat luni că guvernul condus de Theresa May ar putea face obiectul unor proceduri pentru ignorarea unei dispoziţii a parlamentului după ce a publicat doar un rezumat al recomandărilor juridice referitoare la acordul cu Uniunea Europeană privind Brexit-ul, transmite Reuters.

Ameninţarea lansării procedurilor respective constituie un nou obstacol pentru guvernul May înaintea votului parlamentului britanic din 11 decembrie asupra acordului privind retragerea Regatului Unit din UE.

Laburiştii susţin că acest vot este atât de important pentru viitorul ţării încât parlamentarii ar trebui să poată vedea toate avertismentele de natură juridică, în detaliu, referitoare la acordul de retragere din UE.

Procedurile pot avea drept rezultat suspendarea sau excluderea unuia sau mai multor miniştri din Camera Comunelor (camera inferioară a parlamentului britanic).

Guvernul britanic a publicat luni un rezumat de 43 de pagini conform căruia acordul înseamnă că Regatul Unit poate fi blocat într-o uniune vamală deplină cu UE pentru a preveni o 'frontieră dură' pe insula Irlanda dacă nu este semnat un nou acord comercial.

''Aceasta este departe de ceea ce a cerut parlamentul (într-o moţiune cu caracter obligatoriu juridic adoptată luna trecută). Nu este recomandarea juridică integrală. Miniştrii ar trebui să fie conştienţi că merg pe o gheaţă foarte subţire'', a spus un reprezentant al Partidului Laburist.

În concordanţă cu practica uzuală, guvernul britanic s-a opus publicării integrale a recomandărilor juridice, invocând motivul confidenţialităţii.

Susţinătorii ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană au cerut să existe o cale pentru ca ţara să poată părăsi unilateral uniunea vamală cu UE astfel încât guvernul să poată încheia acorduri comerciale cu terţe părţi, precum SUA.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat pe 25 noiembrie, la Bruxelles, acordul privind ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar, precum şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra. Regatul Unit devine astfel prima ţară care părăseşte UE.

Acordul de retragere, ce are 585 de pagini, detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din UE la 29 martie 2019.

Documentul obligă UE să caute modalităţi de a se evita activarea unei clauze de tipul "plasă de siguranţă", care să garanteze că la frontiera dintre Republica Irlanda - care este stat membru al UE - şi provincia britanică Irlanda de Nord nu vor fi reintroduse controalele vamale.

Liderii din UE s-au exprimat de asemenea în favoarea "unei relaţii cât mai strânse posibil" cu Londra după Brexit.

Premierul britanic Theresa May a avertizat că, în cazul în care acordul privind retragerea Regatului Unit din UE nu este aprobat de legislativul de la Londra, atunci ţara sa ar putea ieşi din blocul comunitar în absenţa unui acord sau ar putea să nu mai părăsească UE deloc. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...