Brexit: Summit în trei între Renzi, Merkel și Hollande, luni, pe o insulă din Mediterana

Brexit: Summit în trei între Renzi, Merkel și Hollande, luni, pe o insulă din Mediterana

Șeful guvernului italian, Matteo Renzi, i-a invitat miercuri pe cancelarul german Angela Merkel și pe președintele francez Francois Hollande să participe la un mini-summit post-Brexit luni, pe o insulă din largul coastelor italiene, relatează AFP.

Prim-ministrul italian Matteo Renzi îi va primi pe Angela Merkel și Francois Hollande la Napoli, iar apoi discuțiile dintre cei trei lideri va avea loc pe insula Ventotene, în largul coastelor italiene, între Roma și Napoli, a precizat guvernul italian într-un comunicat.

Matteo Renzi a ales această insulă, care a servit de închisoare pentru unul dintre părinții fondatori ai Europei, pentru a sublinia necesitatea unui nou start pentru Uniunea Europeană, după șocul votului britanic pentru părăsirea UE.

Insula Ventotene a servit regimului fascist italian între 1941 și 1943 drept loc de exil pentru opozanții politici, printre care fostul președinte Sandro Pertini și Altiero Spinelli, un om politic considerat unul dintre părinții fondatori ai UE. Prim-ministrul italian vrea să facă din această închisoare, în prezent parțial deteriorată, un loc de cercetare pentru tinerii europeni.

Brexitul și consecințele sale asupra viitorului UE i-au făcut să strângă rândurile pe liderii francez, italian și german.

Președintele francez, cancelarul german și șeful guvernului italian au lansat, la 27 iunie, la Berlin, un apel la "un nou impuls" pentru Europa.

Reuniunea lor de luni de pe insula din Mediterana are loc cu trei săptămâni înainte de un summit considerat crucial pentru viitorul Europei, care va avea loc la 16 septembrie, la Bratislava.

Brexitul este "o înfrângere politică" pentru Europa și trebuie să reprezinte o "mare sonerie de deșteptare" pentru UE, care trebuie să se reformeze rapid, a afirmat în iulie și Matteo Renzi.

La rândul său, președintele francez a efectuat un turneu european după referendumul britanic, în cadrul căruia s-a deplasat la Praga, Lisabona și Dublin.

La finalul întrevederii, cei trei lideri europeni vor susține o conferință de presă pe port-avionul Garibaldi, nava amiral a marinei militare italiene.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale