Brexit: Tentativele unor parlamentari de a invalida votul nu au nicio șansă (președintele comisiei pentru afaceri externe)

Brexit: Tentativele unor parlamentari de a invalida votul nu au nicio șansă (președintele comisiei pentru afaceri externe)

Tentativele parlamentare de a invalida votul pro-Brexit nu au nicio șansă de reușită și se vor lovi de o opoziție solidă a Partidului Conservator, a declarat miercuri, la Paris, Crispin Blunt, președintele comisiei pentru afaceri externe din Camera Comunelor, transmite Reuters.

Parlamentul britanic va dezbate pe 5 septembrie petiția prin care peste 4 milioane de persoane cer organizarea unui al doilea referendum privind apartenența țării la Uniunea Europeană, însă nu va lua o decizie în legătură cu repetarea votului.

Cu toate acestea, dat fiind numărul mare de deputați nemulțumiți de rezultatul referendumului din 23 iunie, unii dintre ei văd o șansă, chiar dacă redusă, de a reuși să răstoarne pe cale parlamentară votul de la referendum.

'La capătul drumului se va afla dezastrul, pentru că 52% din electorat a votat pentru Brexit, iar implicațiile (unei astfel de răsturnări) ar fi catastrofale', le-a declarat reporterilor Crispin Blunt, care în campania pentru referendum a susținut ieșirea din UE.

Tentativa 's-ar lovi de zidul unei solide majorități conservatoare în parlament care va sprijini decizia electoratului. În acest sens, opoziția parlamentară se îndreaptă spre niciunde', a subliniat deputatul conservator.

Blunt s-a aflat la Paris împreună cu alți patru membri ai comisiei, inclusiv din Partidul Laburist și din Partidul Național Scoțian, ambele din opoziție, pentru discuții cu omologi francezi cu privire la modul în care se va produce desprinderea Marii Britanii de UE.

Într-o conferință de presă foarte aprinsă, deputatul laburist Mike Gapes, care a susținut rămânerea în Uniunea Europeană, a subliniat că guvernul britanic nu va putea ocoli opiniile parlamentului.

'Parlamentul are o responsabilitate să limiteze pagubele și să indice în mod clar ce dorim ca guvernul să realizeze înainte de a activa articolul 50. Trăim într-o democrație parlamentară, nu într-una plebiscitară', a declarat el.

Activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona va declanșa în mod oficial negocierile de ieșire a Marii Britanii din UE.

Crispsin Blunt a mai spus că nu se așteaptă ca procesul să fie declanșat înainte de sfârșitul acestui an.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…