Brexit/Augustin Lazăr: Urmează să evaluăm în ce măsură ar putea avea un impact asupra cooperării judiciare internaționale

Brexit/Augustin Lazăr: Urmează să evaluăm în ce măsură ar putea avea un impact asupra cooperării judiciare internaționale

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat, vineri, la Alba Iulia, întrebat dacă sunt anchete în pericol ca urmare a rezultatului referendumului din Marea Britanie, că va fi făcută o evaluare de către autoritățile judiciare în ce măsură ar putea avea un impact asupra cooperării judiciare internaționale.

* LIVE UPDATE Referendum în Marea Britanie: Tabăra Brexit a câștigat cu 51,9% din voturi — GALERIE FOTO

"Urmează să evaluăm. (...) În continuare se va face o evaluare de către autoritățile judiciare în ce măsură ar putea avea un impact asupra cooperării judiciare internaționale", a declarat Augustin Lazăr.

Procurorul general al României va prezenta vineri în cadrul celui de-al XXX-lea Congres General al Uniunii Avocaților Europeni, desfășurat la Alba Iulia, un material despre "Schimbul de informații între autoritățile publice și cele juridice".

"Cooperarea judiciară internațională este esențială în contextul în care România face parte din Uniunea Europeană și sunt diverse cauze care sunt de instrumentat împreună cu autorități din celelalte state membre. O parte a cooperării judiciare o reprezintă această cooperare prin schimbul de informații, care trebuie să fie prompt și care ar trebui să aibă un caracter preventiv, mai ales în cazul unor infracțiuni mai grave, cum sunt terorismul, infracțiuni transfrontaliere etc", a spus Lazăr.

Procurorul general a afirmat că există o bună cooperare, în baza unor instrumente juridice foarte clar determinate între statele membre, precum și între Uniunea Europeană și alte state. Lazăr a menționat că este important să se știe că o astfel de cooperare, prin transmiterea unor informații care pot să fie nu numai neapărat confidențiale, poate exista atât între autoritățile judiciare, cât și între casele de avocatură, spre exemplu.

"Cu ocazia recuperării unor bunuri aparținând patrimoniului cultural al României, autorităților române le-au fost puse la dispoziție informații care erau deținute de case de avocatură din UE sau din SUA. Sigur, casele respective erau autorizate de clienții lor să le pună la dispoziție și în acest mod s-a putut efectua o verificare dacă bunurile despre care exista suspiciunea că ar putea aparține patrimoniului cultural al României erau într-adevăr ale noastre sau nu. Din fericire, lucrurile s-au confirmat în sensul că ele aparțineau patrimoniului cultural național și astfel a putut fi o astfel de cooperare nu numai între autorități publice, ci și între autorități juridice, cum ar fi cabinetele de avocatură și autoritățile judiciare", a subliniat Augustin Lazăr.

AGERPRES/ (A — autor: Marinela Brumar, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

3 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

4 Proasta pusă de PNL pleacă din TVR cu scandal / Imbecila a sigilat biroul, de parcă ar fi de la mă-sa! / Cealaltă,…

5 Ro a rămas țara P.C.R. / Fiul cel mare al rectorului Tudorel Toader, un dobitoc, este unicul candidat pentru un …